Als het gaat om leren en ontwikkelen dan worden online video’s vaak gebruikt voor instructie en demonstratie. Live online video wordt gebruikt voor interactie. Je kunt online video echter ook inzetten ten behoeve van besloten coachingsvideo’s.
Helen Blunden is enthousiast gebruiker van SnapChat. Nu is SnapChat een tool waarmee je korte video’s normaliter met een grote groep deelt. Naar aanleiding van een gedachtenwisseling kijkt Blunden echter naar het gebruik van video voor één-op-één connecties, die bijdragen aan een meer verdiepende relatie.
Achtergrond
Blunden vraagt zich af of het actief en openbaar delen van artefacten en het publiek interacteren de inspanningen vaak wel waard zijn. Het kan immers ook veel energie vergen, en betrekkelijk weinig opleveren (dat is de reden waarom ik nauwelijks meer deelneem aan discussies via Twitter). Volgens Helen Blunden vindt de meest waardevolle uitwisseling van ideeën en gedachten in meer besloten omgevingen plaats.
Sure, we can actively contribute in forums, tweets and posts but really, the real measure of making a connection with someone new and also personal learning, is what you create from it together.
(…)
What you make and create together – that’s the real learning experience.
Video voor advies en ondersteuning
Zij beschrijft hoe je online video kunt gebruiken als middel voor coaching. Daarbij geef je een ander regelmatig via korte video’s advies en ondersteuning. De ander reageert ook weer via video. Op deze manier kun je ook ideeën uitproberen voordat je deze publiceert. Dat kan via zogenaamde Snap Streaks, maar het kan ook met behulp van andere videotoepassingen.
Volgens Blunden heeft deze werkwijze een aantal voordelen:
- Het houdt je allebei verantwoordelijk voor de dingen waarvan je zegt dat je ze gaat doen
- Het is veilig en privé. Je kunt een proces doorlopen en aan iemand anders laten zien zonder bang te hoeven zijn dat jouw idee wordt gekopieerd, gestolen of gepubliceerd zonder verwijzing.
- De leerervaring wordt versterkt omdat je je kunt veroorloven om te falen, te testen en te experimenteren zonder bang te hoeven zijn uitgelachen te worden.
- Feedback en oefenen krijgen een plek binnen de leerervaring. Bij online leren passen mensen dit vaak niet toe, of delen ze de uitkomsten niet.
- Je ontwikkelt sterkere en hechtere relaties op met je persoonlijke netwerk. Hier kunnen nieuwe samenwerkingsprojecten uit voortkomen.
- Samenwerking wordt verbeterd omdat je meer kans maakt om anderen – en hun netwerk – te helpen, dankzij een hoge mate van vertrouwen.
Mijn opmerkingen
Deze toepassing is een voorbeeld van de toenemende behoefte om meer in een besloten kring online te interacteren. Het publiekelijk delen van informatie dient vaak andere doelen dan leren en ontwikkelen (profilering, marketing, breed informeren). Ik moet daarbij wel opmerken dat bloggen voor mij een hele belangrijke manier van leren blijft. Dat komt waarschijnlijk omdat ik me op een betrekkelijk beperkte doelgroep en niche richt. Normaal gesproken heb je echter veiligheid en vertrouwen nodig om te kunnen leren.
Ik kan me verder voorstellen dat het geven van advies en ondersteuning via korte video’s, en over een langere periode, goed kan werken. Je hebt goede mogelijkheden om jezelf uit te drukken en je kunt ook beter illustreren wat je bedoelt. Je kunt zelfs dingen voordoen. Veel mensen vinden het ook gemakkelijker om te spreken dan om te schrijven.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie