Online kaarten in de klas

Kaj Rietberg gelooft ongetwijfeld in the long tail., getuige zijn verzoek aan verschillende edubloggers om aandacht te schenken aan ‘Online kaarten in de klas!’. Vooruit dan maar, voor deze keer:


Onder de titel ‘Online kaarten in de klas’ organiseren de redactie van de website Online Kaarten en auteur Marc Buma van Reis om de wereld in 80 klikken een wedstrijd voor iedereen die werkzaam is in het basis- en voortgezet onderwijs én voor studenten aan de lerarenopleidingen. Deelnemers aan de wedstrijd maken een lesopzet waarin gewerkt wordt met online kaarten en virtuele globes, zoals Google Earth, Google Maps, Microsoft Live Search.

Vaak wordt er bij toepassingen voor online kaarten en virtuele globes uitsluitend gedacht aan het vak aardrijkskunde. Maar ook bij andere schoolvakken kan er op een leuke, motiverende en leerzame manier met deze programma’s gewerkt worden. De organisatie van ‘Online kaarten in de klas!’ daagt deelnemers uit hun creativiteit aan te spreken: “Ga met de leerlingen naar buiten, laat ze zelf ontdekken en ontwerpen, experimenteer met verschillende technologieën, kijk naar de eigen omgeving of bezoek juist exotische oorden en bedenk vooral een ludieke toepassing van online kaarten en virtuele globes voor jouw vak.” Voor docenten die mee willen doen aan de wedstrijd, maar niet precies weten hoe je met online kaarten en virtuele globes aan de slag kunt, verzorgt de organisatie in oktober een workshop/lezing.

Prijzen en een wiki
Met de wedstrijd zijn mooie prijzen te winnen, waaronder een training, hardware, een abonnement op COS en luchtfoto’s van www.kaartenenatlassen.nl. De jury bestaat uit Jeroen Bottema (aardrijkskundeleerkracht en opleider bij Hogeschool InHolland), Erno Mijland (journalist, onder andere werkzaam voor COS en mede-auteur op het weblog Online Kaarten) en Gerard Dummer (onderwijskundige en docent bij Pabo Domstad, deskundige op het gebied van Google Earth in het onderwijs). Alle bruikbare inzendingen komen in een openbare wiki te staan, zodat iedereen gebruik kan maken van de lessen. Op maandag 15 september 2008 gaat de wedstrijd van start. Insturen van de inzendingen kan tot en met zondag 30 november 2008. Bekendmaking van de winnaar is op 10 december 2008. De wiki zal dan ook online gaan.

Alle informatie over de wedstrijd en de wedstrijdvoorwaarden is te vinden op de website Online Kaarten.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Naast reclame voor on-line kaarten past het ook om wat kanttekeningen te plaatsen. Belangrijkste punt is dat de samenhang en het overzicht van bv. de topografische kennis moeilijk on-line is te verkrijgen. Een kind kan wel in drie klikken van bv. Nederland in de USA komen maar wat betekent dat nu? Waar ligt dat land? In een atlas wordt overzichtelijk kleinschalige en grootschalige informatie gegeven zodat de begrippen (plaatsen, steden, rivieren) snel in hun context worden geplaatst.

  2. @Wilfred, bedankt voor je stukje.
    @Pim, het sterke van online kaarten is dat je juist de wereld in je klas kan halen. Je kan laten zien hoe de wereld er uit ziet. En online kaarten is veel meer dan alleen maar topografie. Je kan gemakkelijk laten zien waar oorlogen zijn, hoe het land er uit ziet, dmv video’s en foto’s die geplaatst zijn bij de kaarten of via 3d beelden die mensen gemaakt hebben. Leerlingen kunnen de wereld echt beleven.
    Voor alleen topografie verwijs ik je graag naar topowerkbladen.nl (als Wilfred het niet erg vindt). Puur plaatsen leren moet je veel statischer doen dan met online kaarten, dat ben ik met je eens. Alhoewel daar misschien ook wel wat leuks voor te bedenken is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *