Onderzoek naar de effectiviteit van korte vragen bij instructievideo’s

Carolina Kuepper-Tetzel bespreekt in het Learning Scientist-artikel “To Prompt or Not To Prompt: Effects of Prompt-Questions and Educational Videos on Learning” onderzoek naar de impact van korte vragen in combinatie met educatieve video’s op leren. Het onderzoek leidt tot opvallende -voorlopige- inzichten.

een student die vragen beantwoordt terwijl hij een instructievideo bekijkt.
DALL-E: een student die vragen beantwoordt terwijl hij een instructievideo bekijkt.

In dit onderzoek werd gekeken naar hoe video’s en het lezen van scripts het leerproces beïnvloeden, en of het toevoegen van korte vragen (prompt questions) na een video of tekst bijdraagt aan beter begrip en kennisoverdracht. Korte vragen kunnen het leren ondersteunen door kennis te consolideren. Het is namelijk een vorm van ‘retrieval practice‘. Daarnaast kunnen deze vragen lerenden ook bewust maken van hun ‘kennisleemtes’ en als gevolg daarvan hun toekomstige studie-inspanningen sturen.

Vier groepen deelnemers namen deel aan het experiment: één groep deelnemers bekeek een educatieve video over testangst, terwijl anderen een script van die video lazen. Daarna kreeg een deel van de respondenten korte vragen, terwijl anderen geen vragen kregen. Vervolgens bestudeerden alle deelnemers een hoofdstuk uit een boek met meer gedetailleerde informatie over testangst. Daarna maakten alle deelnemers een toets. Het doel was om te meten hoe goed de deelnemers de informatie konden herinneren en toepassen, en hoe vragen dit proces beïnvloedden. Een voorbeeld van een cognitieve korte vraag is: “Wat zijn mogelijke oorzaken van ernstige testangst?”

De belangrijkste bevindingen zijn volgens Kuepper-Tetzel :

  1. Er was in dit onderzoek geen sprake van het “illusie van begrip”-fenomeen. Dit is het verschijnsel dat deelnemers bij het bekijken van educatieve video’s hun kennis overschatten.
  2. Video’s wekken meer interesse. Deelnemers die de video bekeken, rapporteerden een hogere mate van situatieve interesse dan degenen die het script lazen. Deze interesse leidde echter niet tot meer betrokkenheid bij het verdere studiemateriaal.
  3. Cognitieve belasting en eenvoud. Deelnemers die de video keken, ervoeren minder mentale inspanning en vonden het materiaal makkelijker te verwerken dan degenen die het script lazen.
  4. Het effect van het gebruik van korte vragen verschilt per medium. Het gebruik van korte vragen had geen algemene positieve invloed op de leerprestaties. Voor deelnemers die de video bekeken, leidden de korte vragen tot verbetering van de leerprestaties. Bij degenen die het script lazen, leidde het gebruik van de korte vragen juist tot slechtere resultaten. De onderzoekers geven aan dat dit laatste te maken kan hebben met lagere motivatie bij deze groep. Ze noemen het zoeken van een verklaring echter een puzzel.

Mijn opmerkingen

Dit onderzoek laat zien dat het gebruik van korte vragen effectief kan zijn, maar waarschijnlijk ook afhankelijk is van de leersituatie. Ik vind dat een interessante bevinding. Bij het gebruik van video’s lijken korte vragen positief van invloed zijn op leerresultaten, bij het gebruik van korte vragen bij een script van een video kunnen korte vragen echter averechts werken. Dit wil m.i. niet zeggen dat het gebruik van korte vragen bij geschreven tekst altijd averechts werkt. Videoscripts zijn m.i. specifieke teksten, en lastig te vergelijken met, bijvoorbeeld, een populairwetenschappelijk artikel.

Daarom heb ik de neiging om te spreken van voorlopige inzichten. Er is meer onderzoek nodig, binnen verschillende contexten. Je zou ook naar andere manieren van meten moeten kijken dan een klassieke test. Het is namelijk wel relevant om te kijken welke instructievormen binnen welke context leiden tot goede leerresultaten.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *