De Algemene Verordening Gegevensbescherming (in het Engels: General Data Protection Regulation) is zoals verwacht een belangrijk onderwerp tijdens de Online Educa Berlijn. Er is nog veel werk aan de winkel. Voor instellingen en leveranciers van leertechnologie.
Volgens een persbericht van de organisatie (pdf) concluderen experts op het gebied van dataveiligheid en privacy tijdens verschillende sessies dat het onderwijs onvoldoende is voorbereid op deze verordening. Dat geldt overigens ook voor veel bedrijven. Verder wijst het persbericht erop dat deze verordening ook relevant is voor bedrijven buiten de Europese Unie die zaken willen doen met instellingen in Europa.
Het onderwerp wordt terecht getypeerd als een “huge issue”.
Ik merk in mijn werk, bijvoorbeeld als het gaat om anti-plagiaatsoftware of leermanagement systemen, dat er ook leveranciers zijn die niet bereid zijn een verwerkersovereenkomst met de instelling af te sluiten. Afdelingen juridische zaken stellen vervolgens dat de instelling geen zaken kan doen met de betreffende leverancier.
Voor met name kleine leveranciers van goedkope leertechnologie is het ondoenlijk om een dure jurist in te huren en verwerkersovereenkomst te laten controleren. Zij zullen deze overeenkomst blind moeten ondertekenen of klanten in Europa verliezen.
Grote leveranciers zullen bereid moeten zijn om een verwerkersovereenkomst te tekenen en maatregelen te treffen waardoor zij zich houden aan de afspraken in die overeenkomst. Op dit moment zie ik nog weinig beweging op dit terrein, al zijn er belangrijke uitzonderingen.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
“Het onderwerp wordt terecht getypeerd als een “hugh issue”.”
waarschijnlijk een “huge issue” Giving someone a hug” is iets heel anders. “Hugh” ken ik alleen als voornaam
Je hebt gelijk. Ik pas het aan.