De afgelopen week is de meest recente editie van het tijdschrift OnderwijsInnovatie verschenen.
Het tijdschrift bevat onder meer een Wikiwijs-special over UNESCO-thema’s. Dit zijn thema’s zoals vrede en mensenrechten, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid. Voor deze thema’s bestaan geen kant en klare methodes. Via Wikiwijs is nu een collectie leermateriaal vrij beschikbaar gekomen die door docenten kan worden gebruikt en hergebruikt.
Verder bevat deze editie van OnderwijsInnovatie onder meer een artikel over TEAMstages als manier om studenten beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt en mbo’ers goed voor te bereiden op de aansluiting naar het hbo.
Rob Martens heeft daarnaast een stevig opiniërend artikel geschreven over de kwalijke kanten van het wegbezuinigen van onderwijsonderzoek binnen een lerende economie. Dit type onderzoek is belangrijk, maar levert niet de eenduidige en simpele antwoorden op waar neoliberale beleidmakers op zitten te wachten (zoals “leidt een iPad wel of niet bij aan beter onderwijs?”). Bovendien kijken politici en economen vooral naar de effecten van maatregelen voor de korte termijn, terwijl onderwijsinnovatie (begeleid door onderwijsonderzoek) vooral voor de lange termijn gevolgen heeft.
Tenslotte besteedt OnderwijsInnovatie aandacht aan het samenwerkingsproject ‘Excelleren door Sociale Innovatie’ dat het innovatievermogen van onderwijsinstellingen wilde versterken. Volgens de auteurs komen uit dit project vijf succesfactoren voor innovatie naar voren:
- Een goedwerkend zelfsturend team
- Management dat steunt, ruimte geeft en inspireert
- De blik naar buiten en oog voor succes
- Docenten werken samen en leren samen
- Ondersteuning en instrumenten (gebruik van good practices)
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Bedankt weer voor je signalering, Ruben. Ik kom er zelf niet aan toe dat allemaal bij te houden.
De vijf puntjes die je hierboven citeert, zijn natuurlijk open deuren, maar ook ’n open deur moet je af en toe ’s ’n stevige trap geven: ’t werkt goed om dit rijtje weer even op me in te laten werken en aan de goede voornemens toe te voegen.
Fijne dagen en ’n mooi en gezond 2014!
Graag gedaan, Toon. Jij ook prettige feestdagen