Met de recente lancering van de Apple Vision Pro heeft Apple laten zien echt werk te willen maken van augmented en virtual reality. Deep Field is een volgende stap in deze ontwikkeling, zo blijkt uit de bijdrage Apple Launches Environmental AR Experience For iPad.
Apple heeft onlangs ‘Deep Field’ gelanceerd, een immersieve augmented reality (AR) app op het gebied van kunst, die werkt met de iPad en Apple Pencil. Deze applicatie maakt het mogelijk dat lerenden zelf flora en fauna creëren met behulp van een verscheidenheid aan kleuren, vormen en structuren.
Volgens auteur Kyle Melnick worden na voltooiing de virtuele planten van de lerenden geüpload naar een wereldwijde database, samen met creaties van andere makers (ik lees niets over eigenaarschap van deze afbeeldingen). Met behulp van de LiDAR-scanner op de iPad Pro kunnen deze creaties vervolgens in de fysieke omgeving van de lerenden worden bekeken.
Apple wil hiermee volgens eigen zeggen creativiteit stimuleren en tegelijkertijd het belang van milieubehoud benadrukken, meldt Melnick. Om deze doelen te bereiken, gebruikten de ontwikkelaars het ARKit-framework van Apple om 3D-plantstructuren in AR te creëren. AR kan dan worden gebruikt als krachtig artistiek medium voor storytelling, vanwege de immersieve en multisensorische eigenschappen. Lerenden worden hierdoor gestimuleerd om dieper na te denken over de natuurlijke wereld en hun plek daarin. Deze toepassing moet volgens de makers ook leiden tot een gevoel van verwondering en nieuwsgierigheid, en een diepere verbinding met de natuur en elkaar.
Behalve van AR maakt Deep Field gebruik van een ‘geluidslandschap’ dat uit meerdere kanalen bestaat, met natuurlijke geluiden.
Deep Field laat jonge bezoekers van een museum ook de combinatie van kunst en technologie ervaren. Lerenden hebben de mogelijkheid om de natuur van dichtbij te bekijken door de lens van de oudste doorlopende culturen, bijvoorbeeld via Aboriginal en Torres Strait Islander-kunstwerken. De applicatie is nog niet wereldwijd beschikbaar. Ik kan deze in elk geval nog niet in de app-store vinden.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie