Netbooks de ontwrichtende innovatie van de PC-industrie?

The Netbook Effect: How Cheap Little Laptops Hit the Big Time is een uitgebreid, goed geschreven, artikel over de toenemende populariteit van goedkope, handzame, netbooks. Clive Thompson denkt dat netbooks een mooie toekomst tegemoet zullen gaan. Mede dankzij 'cloud computing' heb je namelijk geen 'zware' hardware meer nodig, en geen enorme opslagcapaciteit.


The cloud tail is wagging the hardware dog.


Software gebruik je via je browser, bestanden sla je op bij Amazon of Google.

Verreweg de meeste mensen hebben geen behoefte aan krachtiger apparaten, en geavanceerde applicaties, schrijft Thompson.


Netbooks have ended the performance wars. It used to be that when you went to an electronics store to buy a computer, you picked the most powerful one you could afford. Because, who knew? (…)But here's the catch: Most of the time, we do almost nothing. Our most common tasks—email, Web surfing, watching streamed videos—require very little processing power. Only a few people, like graphic designers and hardcore gamers, actually need heavy-duty hardware. For years now, without anyone really noticing, the PC industry has functioned like a car company selling SUVs: It pushed absurdly powerful machines because the profit margins were high, while customers lapped up the fantasy that they could go off-roading, even though they never did.

Ontwikkelaars van netbooks hebben volgens Thompson de klok weer terug weten te draaien. Netbooks presteren weer net zo veel als laptops een aantal jaren geleden, daarbij gebruik makend van nieuwe internettechnologieën zoals software as a service. Netbooks zijn daarom volgens de auteur de ontwrichtende innovatie van de PC-industrie.

Thompson gaat wat al te gemakkelijk voorbij aan de weerstand die veel mensen hebben ten opzichte van de opslag van hun bestanden op internet. Geen internetverbinding, geen bestanden tot je beschikking. Het tast toch het gevoel van eigenaarschap aan. Ook zullen veel mensen aanhikken tegen de kleine beeldschermen. In de loop van de tijd zijn beeldschermen steeds groter geworden. En volgens mij vinden heel wat internetters dat maar wat plezierig.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. Hoeveel bewondering je ook kunt hebben voor de technologie an sich zoals die in die netbooks zit, het zijn echt computertjes ‘voor erbij’. Het zijn computers waar je volwaardig productief of creatief kunt zijn m.i. Als de ARBO er achter zou komen dat je al je computerwerk op een netbook zou doen, dan zou je baas een redelijke tik op de vingers krijgen.
    Het verbaast me dan ook om te zien dat scholen 1:1-initiatieven beginnen met zulke computertjes, arme kinderen. En dan hebben we het nog niet eens over de vraag hoelang die vaak toch wel wat fragiele dingetjes overleven in de rugzakken en schooltassen van leerlingen.
    Wat ik al zei: leuk voor erbij. Of misschien een paar van die dingen met gps en 3G voor wat leuke mobiele dingetjes, maar dan houdt de echte praktische onderwijstoepassingen wel op in mijn optiek.

  2. Netbooks zetten een andere beweging in gang.
    Plug er een extern toetsenbord in (arbo)
    Plug er een externe monitor in (of je tv)
    Installeer Windows Live Mesh of Google Gears (online/offline)
    et voila, alle problemen opgelost, geen arbo issues, offline zijn je bestanden ook bereikbaar en kun je ze ook in de klas in gaan zetten.
    Netbooks zijn wellicht leuk voor erbij, je kunt ze daarentegen ook anders toepassen waardoor het een volwaardige computerkast wordt. En gezien de prijzen is het niet eens onaantrekkelijk.
    Ik ben dan ook niet verbaasd dat scholen dit inzetten, sterker nog, ik ben er voorstander van mits er over een heel aantal zaken wordt nagedacht.

  3. Op mijn school is de keuze gemaakt om 200 netbooks (HPxxxx met een harde schijf van 160 GB) aan te schaffen. Opmerkelijk is dat het goedkoper bleek dan het realiseren van een vaste opstelling in ieder lokaal (nodig om aan/afwezigheid via Magister te registreren) De vaste machines in de werkkamers worden (net als Jaap hierboven aangeeft) vervangen door (grote) monitoren met daarbij een (volwaardig) toetsenbord en een muis. The best of two worlds? De netbooks zijn op 5 lokaties eerst een aantal maanden door niet-zo-digitale collega’s getest en op het commentaar van 1 collega na (die alles te klein vond) was men razend enthousiast. Het bleek ook een stimulans om meer digitaal te (willen) gaan werken, dat onderschrijft dus ook Jaap’s eerste regel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *