Binnen OESO-landen zal gemiddeld 9% van de banen door robots vervangen worden. Daar hoeven we dus niet bang voor te zijn. Echter, een groot aantal taken van werknemers zal wel geautomatiseerd worden.
De banen verdwijnen niet, maar de taken veranderen. Onder meer doordat ICT meer toegepast zal worden. Dat vraagt veel van professionalisering. Want meer dan de helft van de werknemers in OESO-landen beschikken over onvoldoende ICT-bekwaamheden. Bovendien zouden mensen die werk waarvoor weinig opleiding nodig is, ook fatsoenlijk betaald moeten worden.
Nota bene: als een groot deel van de taken van een baan worden geautomatiseerd, zal dan geen herschikking van banen plaatsvinden (waardoor per saldo toch meer banen verdwijnen)?
Het is daarom niet vreemd dat veel mensen onzeker zijn, bang zijn dat hun maatschappelijke positie in het geding komt en daarom terug verlangen naar een samenleving die achter ons ligt. Realistisch is dat echter niet. Daarom is het wel belangrijk om potentiële maatschappelijke ongelijkheid die door robotisering (en andere ontwikkelingen) kan ontstaan, tegen te gaan.
Will robots take our jobs? https://t.co/B8knSnoagK
— Jelmer Evers (@jelmerevers) 7 juli 2016
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie