Multitaskers zijn slecht in multitasken, blijkt uit onderzoek

Mensen die meerdere taken met meerdere media 'tegelijkertijd' (of eigenlijk: snel achter elkaar) uitvoeren, voeren deze taken meestal niet goed uit. Dat bericht BBC News op basis van een onderzoekspublicatie (waarvan alleen een samenvatting te lezen is).

Het onderzoek bestond uit drie experimenten, waarbij naar drie aspecten is gekeken:

  • Kunnen high en low multitaskers irrelevante informatie negeren? Intensieve multitaskers hadden hier meer moeite mee.
  • Low multitaskers konden hun werkgeheugen beter 'organiseren' (herkennen van letters).
  • Intensieve multitaskers scoorden slechter op het kunnen wisselen tussen taken.

Interessante opmerking:


The pressing question that remains, Professor Nass said, is one of cause and effect: are those people with a dearth of multitasking skills drawn to multitasking lifestyles, or do the lifestyles dull the skills?


Ik ben er helaas niet achter hoe omvangrijk de twee groepen waren, en wat nu precies low multitaskers zijn. Het label suggereert in elk geval enige mate van multitasken. Ook lees ik niets over de leeftijd van de onderzoeksgroepen. Wel vraag ik me bij dit soort experimenten af of de betekenisloze taken bij dit soort experimenten wel te vergelijken zijn met betekenisvolle taken die complex en minder complex kunnen zijn.

Gevoelsmatig denk ik dat je een aantal taken, met een meerdere media, snel achter elkaar kunt uitvoeren. Maar dat je hier ook niet mee moet overdrijven. Volgens mij is dit ook afhankelijk is van de complexiteit van de taken. Het kan ook wel eens zo zijn dat het ene medium het andere niet is. Dus dat bijvoorbeeld chatten en microbloggen meer afleiden dan social bookmarken.

Het kan geen kwaad hier meer onderzoek naar te doen.

Via Net Gen Skeptic

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Ik kan via mijn ‘abonnement’ wel het betreffende artikel openen. Enkele aanvullingen dus op de vragen die je stelt:
    Of iemand ‘low’ of ‘high’ multitasking was werd bepaald op basis van een vragenlijst die de proefpersonen zelf invulden. De vragen gingen erover hoeveel media iemand tegelijkertijd consumeerde. Mensen met een standaarddeviatie boven of onder het gemiddelde werden geselecteerd als high/low multitaskers.
    260 studenten deden mee aan dit onderzoek.
    De taak die werd gedaan ging om het opmerken van veranderingen in een omgeving. Aangegeven moest worden (button met ‘ja’) of iemand verandering had gezien. Lijkt me bijna een test van reactiesnelheid šŸ˜‰

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *