Multitasken is als marihuana roken (#in)

Peter Bregman is gestopt met het uitvoeren van verschillende taken tegelijkertijd (of beter: 'switch-tasking'). De aanleiding was dat hij tijdens een conference call een belangrijke vraag had gemist omdat hij zat te mailen. Het gaat ook vaak ten koste van productiviteit. Bovendien schijnt een onderzoek uit te wijzen dat mensen die zich laten afleiden door telefoon en email een lager IQ te krijgen (twee keer het effect als roken van marihuana heeft).

In How (and Why) to Stop Multitasking over zijn ervaringen met de 'multitasking-stop'.

Kort gezegd is het Peter Bregman prima bevallen:

  • Hij voelde zich meer betrokken bij mensen.
  • Hij boekte betere resultaten bij uitdagende projecten.
  • Hij had minder stress.
  • Hij werd kritischer over de effectiviteit van tijdbesteding: minder geduld voor -naar zijn gevoel- zinloze tijdsbesteding, meer geduld voor betekenisvolle activiteiten.
  • Hij heeft geen nadelen ervaren.

Bregman vindt daarom dat we moeten leren de verleiding van 'switch-tasking' te weerstaan. Bijvoorbeeld door je emailprogramma uit te zetten, als je met een belangwekkende notitie bezig bent. Of door bewust minder tijd te plannen voor minder zinvolle bezigheden.
Bregman concludeert overigens ook dat een beetje multitasken niet te vermijden is (het af en toe gebruiken van genotsmiddelen kan immers ook prettig zijn…).

Persoonlijk denk ik dat je vooral naar de context moet kijken. Eerder heb ik geschreven over het verleggen van je focus van volume naar waarde bij multitasken. Bovendien kan multitasken ook ontspannende werken, als je tenminste niet volledig geconcentreerd moet zijn op een bepaalde taak.

Wat me overigens ook opvalt, is dat onderzoeken naar de effecten van multitasken vooral over 'linker hersenhelft'-aangelegenheden gaan (logica, zakelijkheid, cognitie). Misschien werkt multitasken wel positief voor je creativiteit, speelsheid en het herkennen van patronen? Er zou wat mij betreft bij onderzoek naar meer effecten gekeken moeten worden.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. http://noorderlicht.vpro.nl/noorderlog/bericht/43504541/
    Het brein van creatieven en schizofrenen filtert minder sterk alle informatie. Hierdoor is de neocortex actiever en vinden er meer associaties plaats.
    Interessant, omdat dit ook bv. de leerprocessen bij hoogbegaafden, autisten etc. kan helpen verklaren.
    Je staat ahw. meer open voor de wereld. Hierdoor kun je creatiever zijn, maar het heeft ook een tegenpool: door het bombardement van indrukken kun je je moeilijker afsluiten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *