Mijn eerste ervaringen met de Apple iPhone

Als het gaat om de aanschaf van nieuwe technology, ben ik eerder een early adopter dan een innovator. Het heeft daarom een tijdje geduurd voordat ik een Apple iPhone heb aangeschaft. Mijn telefoonabonnement liep nog een aantal maanden, en ik was in de veronderstelling dat mijn abonnementskosten fors hoger zouden zijn (wat uiteindelijk niet het geval bleek te zijn).

Ik ben daarom nu (pas) bijna een week in het bezit van een Apple iPhone (16 GB). En ik ben er tot nu toe erg tevreden over. Hij ziet er mooi uit, en het gebruikersgemak is prima (sterk intuïtief). Met behulp van 3G-technologie kan ik overal op internet (behalve als de service niet bereikbaar is, wat ik een aantal keren heb ervaren). Ik kan mijn mail checken van alle accounts, behalve van die van mijn werk. Maar dat komt omdat ICT Beheer het betreffende protocol niet blijkt te ondersteunen (terwijl je wel een Microsoft Exchange account kunt aanmaken. Een nadeel is wel dat de Apple iPhone één van mijn accounts dubbel weergeeft, zodat de mail ook dubbel binnen komt.

Verder heb ik al mijn contacten uit Outlook gesynchroniseerd. Dat is een hele waslijst, maar gelukkig kun je ook een lijst met favoriete telefoonnummers aanleggen. Daardoor zijn de meest gebelde nummers snel toegankelijk. Ik heb daarvoor gebruik gemaakt van een deel van mijn telefoonnummers die op mijn SIM-kaart staan. Ook die waren eenvoudig te importeren.

Ik ben ook erg te spreken over de iPod-optie. Ik heb al een tijdje een ipod Nano. De afgelopen week heb ik de kwaliteit proberen te vergelijken. Ik heb geen verschil kunnen ontdekken.

Het synchroniseren van liedjes, contacten, e-mailaccounts, agenda-afspraken, foto's, video's (bij mij niet van toepassing) en programma's (waarover zo meteen meer) verloopt via iTunes. En ook dat verloopt soepel. Handiger dan ActiveSync van Microsoft waar ik voorheen gebruik van maakte bij mijn Palm Lifedrive.

Eén van de beperkingen, die ik voorheen bij een PDA ervoer, was het gebruik van het wereldwijde web. Het scherm is klein, en scrollen is lastig. Bij de iPhone scroll je met je vingers, door over het touchscreen te 'vegen'. Dat werkt uitstekend, al leidt het tot vlekken. Verder kun je door je vingers op het scherm uit elkaar te doen, de website vergroten. Het gebruik van het world wide web via een PDA is daardoor toegankelijker geworden. Al is het nog niet te vergelijken met een netbook of laptop.

Je kunt verder op de iPhone via iTunes erg veel aparte programma's installeren (Apps). Daarbij gaat het over gratis applicaties, of over betaalde applicaties. Soms werken die Apps via internet. Ik heb bijhvoorbeeld de receptenbank van Smulweb geïnstalleerd, plus 9292OV, Beer Brands (een databank met heel veel beschrijvingen van biersoorten), LinkedIn, iTranslate (een woordenboek) en Buienradar.nl.

De keynotes van TED heb ik ook onder handbereik, en ik kan mijn gewicht in de gaten houden via een BMI-calculator. Resultaten worden opgeslagen en in een grafiek weergegeven. Met behulp van Shazam kan ik informatie over liedjes op de radio ophalen (artiest, titel, etc). De liedjes kun je vervolgens kopen en downloaden. Air Sharing (tip van Fons van de Berg) gebruik ik om documenten van mijn laptop naar mijn iPhone te kopiëren.

Verder gebruik ik ook Twitterific om mee te twitteren. Daar ben ik niet tevreden over omdat je reacties op jouw twitterbijdragen (@replies) niet in één oogopslag kunt zien. Ik heb ook Evernote op mijn iPod gezet, maar die applicatie moet ik nog verder verkennen (schijn je visitekaartjes mee te kunnen 'scannen').

Google Earth heb ik niet gedownload. De iPhone heeft standaard een kaartenprogramma. Voor mij is dat -als ik onderweg ben- voldoende.

De rubriek ' Onderwijs' van de ' applicatiewinkel' bevat ook veel programma's (gratis en betaald). Denk daarbij aan elektronische woordenboeken, hersentrainers of eenvoudige applicatiecursussen. Uiteraard kun je ook via iTunes luisterboeken en e-books downloaden.

Een nadeel van de grote hoeveel Apps, is dat je door de overdaad aan applicaties door de bomen het bos niet meer zien. En dat je tal van Apps installeert die je vervolgens niet of nauwelijks gebruikt. Dat schijnt ook vaak de praktijk te zijn. En zelfs 16 GB is op een gegeven moment beperkt.

Enkele andere voordelen:

  • De iPhone had mijn bluetooth Nokio-carkit snel gevonden en gekoppeld.
  • Apple-gebruikers zijn zeer behulpzaam. Een vraag op Twitter wordt snel beantwoord.
  • De ondersteunende website is geweldig.
  • Er zit uiteraard ook een calculator op, een notitieblok en een klok (met wereldklok, wekker en stopwatch). Evenals een aparte toegang tot YouTube.

Zijn er geen nadelen? Jawel.

  1. Net als bij elk kleiner device (ook mijn netbook) vind ik het toetsenbord klein. Ik maak daardoor bij de iPhone veel typefouten (de P in plaats van de O, en dergelijke). Reageren op mails of bloggen doe ik daarom via mijn laptop of netbook. Twitteren en SMS-en doe ik er wel mee.
  2. Ik vind dat de batterij snel leegloopt. Vooral als ik met de auto onderweg ben en in verband met handsfree bellen bluetooth geactiveerd heb.
  3. Ik had wat moeite om uit te vinden waar ik de SIM-kaart in moest plaatsen. Er stond niets over in de handleiding. Twitter en de ondersteunende website brachten uitkomst.
  4. Je kunt niet met een stylus werken. Dat vind ik met name lastig bij het schrijven van korte berichten. Het touchscreen reageert alleen op vingers (met veel vlekken tot gevolg).
  5. De iPhone is breder dan een gewone mobiele telefoon. Maar dat kan ook niet anders. De mogelijkheden zouden anders beperkt.
  6. De kwaliteit van de camera is onder de maat.
  7. Je kunt geen video-opnames met de iPhone maken.
  8. Een tekstverwerker of een andere kantoorapplicatie ontbreekt standaard. Ik zou daar overigens ook weinig gebruik van maken in verband met het eerste nadeel. Online kantoorapplicaties (zoals Google Apps) zijn geen alternatief, als je het mij vraagt. Zo'n verbetering is internet via de iPhone -in vergelijking met andere applicaties- nu ook weer niet.

Kortom: ik ben enthousiast over de Apple iPhone. Ik merk nu al het gemak om over internet te beschikken, terwijl je op de trein wacht. Binnen het onderwijs is dit apparaat m.i. prima te gebruiken. Voor location-based learning (bijvoorbeeld snel wat op internet opzoeken als je op een plek bent waar je meer informatie over wilt), podcasting of het bekijken van (online) video's en leerobjecten. Maar ik zou de iPhone wel gebruiken naast bestaande apparaten, gezien de nadelen. Je werkt niet een langere tijd aan een tekst op een iPhone. Klikken, slepen en bekijken gaat prima.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. Kan me voor een groot deel vinden in de review. Wat ik nog zou willen toevoegen is de toegankelijkheid van informatie op maat dmv feeds. Geweldig, gaat een wereld voor me open en de mobiele feeds op de iphone zijn ook de reden dat ik het hier allemaal volg :-). Ik gebruik daarvoor feeddemon btw

  2. dag Wilfred
    Je kan wel videoopnames maken. ik gebruik het (gratis) programma Cycorder
    Wat mij voor twitteren goed bevalt is TwitterFon.
    Groet,
    Jeroen Clemens

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *