Mentormob: online leerpaden samenstellen?

Mentormob is een internetapplicatie waarmee je zogenaamde ‘playlists’ kunt samenstellen die je als lesmateriaal kunt gebruiken. Volgens Justin Marquis is Mentormob een krachtige tool voor formeel en informeel leren. Ik zie echter ook beperkingen.

Mentormob werkt inderdaad heel eenvoudig. Nadat je je geregistreerd hebt, kun je een playlist aanmaken. Dat is een afspeellijst rond een bepaald thema. Daarbij geef je aan of een afspeellijst openbaar is of alleen gebruikt kan worden door mensen die de URL kennen. Ook ken je categorieën toe. Je voegt aan zo’n afspeellijst via stappen interrnetbronnen toe zoals websites, blog posts of video’s. Vervolgens kun je de afspeellijst delen via sociale media of embedden in je weblog.

Justin Marquis raadt aan eerst goed na te denken over het didactisch ontwerp van de playlist. Een terechte opmerking want je ziet verschillende afspeellijsten die willekeurig lijken te zijn samengesteld.

Dat is ook één van de twee redenen dat ik minder enthousiast ben over Mentormob dan Marquis. De tool is expliciet bedoeld voor leren maar bevat geen functionaliteit om een didactische structuur aan te brengen in de playlist. Natuurlijk kun je bijvoorbeeld eerst een inleidende blog post schrijven en die als eerste stap invoegen. Maar dat is m.i. een vreemde ‘work-a-round’.

De tweede beperking, die ik signaleer, is de sterke focus op content. Je hebt nauwelijks mogelijkheden om interacties te creëren (je kunt wel webbased quizzes als stap integreren).

Ik zou Mentormob dan ook vooral gebruiken om lerenden playlists over onderwerpen te laten samenstellen. Je moet dan wel nog een manier bedenken waarop lerenden kunnen toelichten waarom ze welke stappen hebben opgenomen.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Thanks for taking the time to review MentorMob. We are working on features to make the interaction between MentorMob and users more of an interactive process, moving away from a passive experience. We’re taking feedback from users and are happy to talk with them about our experiences in order to improve MentorMob.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *