Menselijk gedrag en Google Wave

Als je -zoals ik- regelmatig twittert en veel weblogs volgt op het gebied van (t)e-learning, innovatie en technologie dan ben je de afgelopen tijd overspoeld met berichten over de nieuwste loot aan de Google-stam: Google Wave.

Google heeft een groot aantal individuen in de gelegenheid gesteld om Google Wave te testen (risicovol: want Google Wave is vooral bedoeld voor samenwerking). Vervolgens zijn deze testers via weblogs, Twitter, YouTube, en dergelijke gaan publiceren over hun ervaringen. Op deze manier -heel slim- heeft Google een hype gecreëerd, die wellicht transformeert in een trend. Als de bezwaren ten opzichte van Google Wave overwonnen worden (zoals de lange leercurve, of 'moeten wennen aan een nieuw paradigma').

Van alle bijdragen over Google Wave, vind ik Innovation: The psychology of Google Wave één van de meest interessante. Tom Simonite kijkt in deze bijdrage namelijk vooral naar het menselijk gedrag in relatie tot deze nieuwe manier van communiceren.

Simonite illustreert dat e-mail zich bijvoorbeeld heeft ontwikkeld van een medium voor informeel communiceren naar een 'formeel medium'. Google Wave heeft eigenschappen die sterk passen bij een informele toon, maar ook kenmerken die op de huidige -meer formele- e-mailfunctie lijken. Daarnaast kunnen we dankzij de 'replay'-functie (een 'wave' terug laten spoelen) de bedoelingen van anderen beter leren kennen. Met behulp van Google Wave zouden gebruikers ook beter controle kunnen uitoefenen over de conversatie, schrijft Simonite.

Ik heb een selectie van de berichten over Google Wave via Delicious verzameld. Want of nu al sprake is van een hype of trend: de ontwikkelingen rond Google Wave zijn de moeite waard om te volgen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. Ik ben in het gelukkige bezit van een wave account (kan jammer genoeg niemand uitnodigen). Ik zoek naar mede-wave-account bezitters om mijn community (en daarmee de mogelijkheid van echt ervaring opdoen) wat uit te breiden. Kunnen we bijvoorbeeld eens discussiëren over de betekenis van Wave voor het onderwijs. En dan de resultaten met Wilfred delen …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *