Media-educatie verplicht kerndoel?

Mijn eigen partij GroenLinks lanceert vandaag een initiatiefwet media-educatie. Kamerlid Tofik Dibi wil dat alle scholen binnen het basis- en voortgezet onderwijs verplicht aandacht besteden aan omgaan met de media. Jongeren moeten leren weerbaar en goed geïnformeerd hun weg te vinden in de informatiemaatschappij, vindt GroenLinks.


Er zijn tal van waardevolle initiatieven op het gebied van media-educatie. Toch leren lang niet alle jongeren om te gaan met de media. Daar is een wettelijke plicht voor nodig. Het wetsvoorstel legt niet het aantal lesuren of het lesmateriaal vast, maar het verplicht iedere basis- en middelbare school aandacht te besteden aan media-educatie. Onderwijsinstellingen zijn vrij in de wijze waarop ze dit invullen en uitwerken. GroenLinks pleit ook voor extra middelen voor het onderwijs: het onderwijs is al overbelast en ondergefinancierd, dus zij verdienen alle steun bij het invoeren van media-educatie.

Ik vind dit een goede zaak. Ik heb al eens eerder geschreven dat jongeren meestal ICT-vaardig zijn, maar niet ICT-competent.


Wellicht is ‘ICT-vaardig’ wel een te beperkt begrip en gaat het om ‘ICT-competent’ zijn: het gaat immers ook om een bepaalde attitude die nodig is om een volwaardige ‘netizin’ te zijn. Je moet weten wat je wel en niet kunt ‘maken’ in de online wereld. Denk aan plagiaat plegen of het schenden van privacy door digitale filmpjes van vechtpartijen via YouTube verspreiden (gebrekkige ICT-competenties zou YouTube wel eens veel geld kunnen kosten).

Ook vind ik het een goede zaak dat onderwijsinstellingen vrij zijn in hoe ze dit willen vormgeven. Het persbericht dat ik net via mail ontving, spreekt nog van "het vak media-educatie". Maar dat is slechts een mogelijkheid, geen verplichting (als ik het nieuwsbericht op de site goed lees).

Eén kanttekening: waarom alleen als kerndoel binnen basis- en voortgezet onderwijs? Volgens mij zou het middelbaar beroepsonderwijs ook expliciet aandacht moeten besteden aan media-educatie. In Leren, Loopbaan en Burgerschap komt dit thema m.i. onvoldoende expliciet aan de orde. Verder zou ‘media-educatie’ ook verplicht binnen de lerarenopleidingen (met name de PABO) moeten worden.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *