Maxclass: een sociaal netwerk voor het onderwijs (#in)

Gisteren ontving een aankondiging van de lancering van MaxClass: een sociaal netwerk, specifiek voor het onderwijs dat op 12 november aanstaande in NEMO (Amsterdam) gelanceerd is.

Het persbericht vermeldt o.a.:

Naast een zakelijk netwerk (Linkedin) en twee sociale netwerken (Hyves en Facebook) ontbrak tot nu toe een social media platform voor het onderwijs.

MaxClass is het eerste online platform dat gratis is voor leerlingen, ouders en leerkrachten. Een sociaal netwerk speciaal voor het onderwijs. Daar waar alle partijen vooral met elkaar communiceerden via losse briefjes, vervoerd in de schooltassen van leerlingen van 4 tot 18 jaar, ontmoeten ze elkaar nu online.

MaxClass is een initiatief van internetondernemer en onderwijsdeskundige Michiel Klønhammer. Na uitgebreid overleg met scholen, leerkrachten, ouders, kinderen, educatieve uitgevers en ontwikkelaars, begon hij aan de bouw van MaxClass. Dat deed hij samen met een team ontwikkelaars afkomstig van Mediamatic, Erlang Solutions en Lostboys.

De website bevat helaas geen echte sneak preview (wel een zip-bestand met enkele schermafdrukken), maar beschrijft wel onder meer voordelen voor o.a. leerlingen, ouders, leerkrachten en educatieve uitgeverijen (zij gaan -vermoed ik- de rekening betalen). Je kunt je ook abonneren op een nieuwsbrief (helaas geen RSS-feed).

De initiatiefnemers hebben zo te zijn aan een behoeftenonderzoek gedaan. En waarschijnlijk geconstateerd dat hun doelgroep (vooral ouders, leerkrachten en leerlingen) de bestaande sociale netwerken liever niet willen inzetten voor communicatie over het onderwijs, maar liever een extra sociaal netwerk hiervoor willen gebruiken. Elektronische leeromgevingen worden ook vaak gebruikt voor communicatie. Maar dan vooral tussen de onderwijsinstelling en de leerlingen.

Ik vind dit dus een interessante ontwikkeling. Heb wel nog wat vragen, bijvoorbeeld over de functionaliteiten, rollen en rechten (kun je uitgevers ook geen toegang geven tot jouw deel?), het beheer van de adressen (via koppelingen met bestaande directories) en het achterliggende businessmodel. Helaas ben ik niet in staat die vragen bij de lancering te stellen (heb al wat anders).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. Als lezer van je blog, waarderen wij je aandacht!
    Het is hier moeilijk alle functies op te noemen: wij beginnen met een suite aan communicatie tools waarbij wij vooral op gemak, privacy en snelheid richten en niet zo zeer op alle denkbare functies in een keer. Wij hebben heel nauw samengewerkt met zowel leerkrachten en ouders en hopen het vooral makkelijk voor ze te maken. De rollen zijn vooralsnog leerlingen, ouders, leerkrachten en ‘managers’ (dit kan ICT staff zijn, maar ook weer een ouder als dit prettig is voor de school). Maar er is ook ruimte voor bv MR-leden enz. Het businessmodel zullen wij in onze volgende nieuwsbrief uitleggen.

  2. Er is binnenkort een ander initiatief. Binnen het zojuist gestarte initiatief onderwijscommunity is een groep “ouder communicatie” aangemaakt: http://www.pletform.eu/social/pg/groups/62/communicatie-ouders/ Binnenkort zal ook een zelfde social community voor scholen aangeboden worden (tegen betaling). Dit netwerk is gebaseerd op de open source tool Elgg.org.
    Het rechtsysteem is zeer geavanceerd en alles kan gedeeld worden met 1 persoon of met groepen of met iedereen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *