“Makers + Shakers of edtech” is een selectieve index van initiatiefnemers van innovaties in het onderwijs waarbij ICT een belangrijke rol speelt. De samenstellers gebruiken te grote woorden, maar daarmee is “Makers + Shakers” niet oninteressant.
Via een kritische tweet van Jelmer Evers (@jelmerevers) werd ik vanochtend geattendeerd op deze site. De samenstellers positioneren hun index als
the first comprehensive global listing of thought leaders in the edtech sector.
Dat klopt niet. Daarvoor ontbreken bijvoorbeeld kritische bloggers en vooraanstaande onderzoekers op het gebied van ICT en leren in de lijst.
Het overzicht bevat wel een overzicht van vijftig (mede-)oprichters van initiatieven die beogen het onderwijs te innoveren met behulp van leertechnologie. Een commissie heeft kandidaten daarbij gescreend op
- een individuele visie,
- op het in potentie disruptieve karakter van de innovatie
- en op de impact en bijdrage voor onderwijs.
Merk op dat ‘evidence-informed’ geen criterium is.
Het mooie van het overzicht is dat het niet alleen gaat om mensen uit de Angelsaksiche wereld, maar dat menig innovator afkomstig is uit Afrika of Azië. Het gevolg is dat menigeen in de lijst in het Westen -in ieder geval bij mij- waarschijnlijk onbekend is. Daarmee word je horizon verbreed.
Ik denk daarbij aan de Zuid-Afrikaanse Tabitha Bailey die het platform Daptio heeft opgericht, dat persoonlijk leren mogelijk wil maken. Of aan de Congolese Vérone Mankou die in Afrika dankzij een goedkope mobiele telefoon en tablet -elikia- een bijdrage heeft geleverd aan de toegankelijkheid van internet. Cairui Fu uit China is bijvoorbeeld oprichter van online onderwijsplatform Hujiang met een waarde van 1 miljard dollar en meer dan 100 miljoen gebruikers.
Dankzij deze lijst kwam ik er ook achter dat de voor mij onbekende David Braben mede-oprichter is van de bekende Raspberry Pi.
De index bevat ook bekende namen zoals Salman Khan (van de gelijknamige academie), Daphne Koller (Coursera), Anant Agarwal (edX) en de bejubelde maar ook zwaar bekritiseerde Sugata Mitra (School in the Cloud).
Nederlanders en Vlamingen kom je in de lijst niet tegen. Waarschijnlijk omdat de impact (vooralsnog) alleen ons taalgebied betreft. Dus ook geen omstreden Maurice de Hond met zijn iPad-scholen -zal ie leuk vinden- of Sjef Drummen, het brein achter het Agora-concept.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie