Daar waar veel presentaties in hoge mate conceptueel van aard waren, was de presentatie van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) over ‘maatwerk in confectie’ erg praktisch van aard. Ik vond het een mooie afwisseling. In deze presentatie werd ingegaan hoe je op grote schaal een flexibele, aanpasbare elektronische leeromgeving kunt gebruiken voor flexibel leren. Maar wel zódanig dat het beheersbaar blijft (met name in verband met de kosten). De HAN heeft hierbij gekozen voor een hybride benadering. Dus in feite een mix tussen vraaggestuurd (maatwerk) en aanbodgericht (confectie).
Omdat bestaande elektronische leeromgevingen volgens deze hogeschool vaak in onvoldoende mate zelfverantwoordelijk leren en longitudinaal leren ondersteunen, heeft men er voor gekozen om met Microsoft Sharepoint te werken. Deze omgeving kan tot op zekere hoogte ‘naar eigen smaak’ door de eindgebruiker worden vormgegeven. En daar lieten de presentatoren enkele voorbeelden van zien. Opvallend was dat de HAN richting studenten vooral stuurt op zelfverantwoordelijkheid en het maken van afspraken (bijvoorbeeld wat mag je wel en niet uploaden). Men werkt niet met veel verplichtingen, verboden of met het afsluiten van bepaalde functionaliteiten voor studenten. Zij laten zich dus niet leiden door die enkele student die misbruik maakt van de vrijheid. Hulde!
Ook viel het me op dat de HAN het mogelijk maakt (en vooral wil maken) dat andere applicaties binnen dit systeem geïntegreerd worden (zonder dat sprake is van één systeem). In feite wil men (gedeeltelijk) uitgaan van webservices. Voorbeelden van deze applicaties zijn MSN, weblogs en wiki’s.
Docenten kunnen nadrukkelijk ook de omgeving naar ‘eigen hand’ zetten. Het is overigens nog een hele klus om docenten de omgeving op maat te laten inrichten. Daar heeft men een soort buddy-systeem voor opgezet.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Ik denk dat het – door de eindgebruiker gestuurd – ‘open’ stellen van (delen van) Sharepoint-sites het grootste probleem gaat worden bij de HAN (en bij andere instellingen die Sharepoint als ‘ELO’ gaan inzetten)! In ieder geval kan ik op Surfgroepen dit soort zaken simpelweg niet vinden (als simpele eindgebruiker). Ik krijg nog een nadere uitleg van Paul Siepman over web 2.0 en hoe ze dat willen gaan inzetten 🙂 Ben benieuwd!