Live streamen is een van de populaire toepassingen van online video. Google heeft hiervoor onlangs Hangout on Air gelanceerd.
Ik doe de laatste tijd verwoede pogingen om producten van Google minder te gebruiken. Hangout on Air is echter interessant genoeg om niet te negeren.
Via je YouTube-kanaal kun je een live-uitzending voor een beperkte groep deelnemers of voor een breder publiek verzorgen. Deze sessies kun je plannen of onmiddellijk starten. Deze uitzending wordt opgenomen en is binnen korte tijd na afronding beschikbaar via YouTube-kanaal. Uiteraard heb je dan te maken met de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
Dankzij de combinatie met Google Hangout kun je het scherm delen en chatten. Belangrijke voordelen zijn: volledig webbased (al stelt de toepassing wel eisen aan je browser) en zeer snel op te zetten. Je hebt wel een account bij Google nodig (bijvoorbeeld via het gebruik van Google class).
Op deze site lees je de stappen die je moet zetten om evenementen aan te maken. Sherry Terrell legt de relatie met samenwerken leren. Bij haar lees je dat maximaal tien personen kunnen deelnemen aan zo’n sessie. Dat lijkt me wat weinig.
Terrell geeft tips, die overigens ook voor andere life stream applicaties relevant zijn:
- Je kunt gast experts laten participeren of andere klassen uitnodigen. Een leuk idee is ook om een ‘mystery guest’ uit te nodigen.
- Zorg ervoor dat deelnemers elkaar ‘kennen’.
- Gebruik de chat voor communicatie op de achtergrond en voor het delen van onder andere links.
- Gebruik verschillende rollen (gespreksleider, verslaggever, moderator, enzovoorts).
- Gebruik de toepassing in combinatie met andere applicaties. Via Scherm delen kun je bijvoorbeeld laten zien dat lerenden samen aan een document werken. In de chat kun je onder meer links naar Google Documenten delen.
Life streams zijn handig tijdens bijeenkomsten zoals congressen, als je spontaan synchroon wilt samenwerken, snel iets wilt demonstreren of als je niet beschikt over specifieke applicaties voor synchroon online leren. Voor virtual classroom-sessies zijn de toepassingen wat beperkt. Online conferencing kan ook met andere toepassingen (zoals https://appear.in, Skype, Starleaf of BlueJeans.
Je hoeft niet afhankelijk te worden van Google om te live streamen. Als je Google en YouTube vaker gebruikt, is Hangout on Air wel een laagdrempelige applicatie.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie