We zijn het Hemelvaartweekend weer eens naar Berlijn geweest. Dit keer met twee neven, als cadeau aan hen voor het behalen van een diploma aan de hogeschool Windesheim (verleden jaar en binnenkort).
We zijn vanaf Deventer met de trein naar Berlijn gereisd (op donderdag helaas met 40 minuten vertraging aangekomen; gisteren kwam de trein exact op tijd aan). Hotel Pestana in Tiergarten was de uitvalsbasis.
We hadden gehoopt op mooi voorjaarsweer zodat we ook eens op een terras in de zon of in een Biergarten konden gaan zitten. Alle keren dat ik eerder in Berlijn ben geweest, was het namelijk herfst of winter. Helaas was het vrijdag en vooral zaterdag te koel om buiten een biertje te drinken.
De mannen waren nog nooit in Berlijn geweest. Daarom hebben we vooral de bekende bezienswaardigheden bekeken. We hebben alles in onderstaande volgorde te voet gedaan, tenzij anders vermeld. Begin- en eindpunt was ons hotel.
Donderdag (einde middag aangekomen)
- Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche
- Wittenberg Platz (KaDeWe was met Hemelvaart gesloten)
- Kurfürstendamm (met een biertje in de Alt Berliner Biersalon)
- Savignyplatz en de Bücher Bogen (gegeten bij de 12 Apostel)
- Irish Pub (bij de Gedächtnis Kirche)
Vrijdag
- Oberbaumbrücke (met de taxi er naar toe)
- East side Gallery (was ik zelf ook nog nooit geweest)
- Alexanderplatz
- Häckischer Markt
- Häckische Höfe
- Neue Synagoge Berlin
- Gedenkstätte Berliner Mauer
- Berliner Dom
- Humbolt Forum (is in 2021 volledig gereed gekomen; was ik zelf ook nog nooit geweest)
- Nicolai Viertel
- Unter den Linden
- Brandenburger Tor
- Siegessäule
- ‘s Avonds bij Café Einstein Stammhaus gegeten
Zaterdag
- Berliner Philhamoniker
- Potsdamer Platz
- Platz des Volksaufstandes von 1953
- Topographie des Terrors
- Reichstag (met een bezoek aan de koepel)
- Brandenburger Tor
- Unter den Linden
- Bebelplatz met het Denkmal zur Bücherverbrennung am 10. Mai 1933 (de gebouwen rond het plein zijn inmiddels ook uit de steigers)
- Gendarmenmarkt (natuurlijk ook naar Fassbender & Rausch)
- Checkpoint Charlie
- Holocaust Denkmal
- ‘s Avonds gegeten bij het Italiaanse familierestaurant Loggia
Berlijn is wellicht niet de mooiste, maar wel de indrukwekkendste stad die ik ken. Op tal van plaatsen zie je sporen terug van de bewogen Duitse geschiedenis.
Van herinneringen aan oorlogen uit de 19de eeuw en van de Spartacusopstand uit 1919. Van de inktzwarte periode van het Derde Rijk (1933-1945) inclusief de praktische vernietiging van Berlijn aan het eind van de Tweede Wereldoorlog en natuurlijk de Holocaust en de massamoord op Sinti, Roma, homoseksuelen, mensen met een beperking en zogenaamde ‘asocialen’. Van de Koude Oorlog met de tweedeling van Berlijn middels de Muur tot de ‘Wende’ in 1989 en de herinrichting van deze stad.
Mooi om te zien dat onze neven ook onder de indruk waren van de geschiedenis, met name van de Gedenkstätte Berliner Mauer en de Topographie des Terrors.
Hieronder vind je enkele foto’s.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie