Lancering elektronische leeromgevng Fronter bij Gilde Opleidingen

Vrijdag 4 september 2009 heeft het College van Bestuur van Gilde Opleidingen de elektronische leeromgeving Fronter officieel in gebruik genomen. Onze College van Bestuur-voorzitter heeft een aantal handelingen in Fronter uitgevoerd. Onderstaande film geeft een korte impressie.

Je ziet onder meer het plaatsen van een brainstorm bericht, een deel van een life overleg met Roger Larsen van Fronter in Noorwegen, een korte uitleg van de startpagina, de toast van onze CvB-voorzitter en een interview met Ron Kamping van Fronter Nederland (totaal ongeveer 10 minuten).

Op Flickr heb ik een aantal foto's gezet.

DSC01205

Eind maart 2009 is na een uitgebreid selectieproces besloten over te gaan tot de aanschaf en implementatie van de elektronische leeromgeving Fronter. In eerste instantie wordt Fronter gebruikt als vervanger van het intranet. Verder ook als vervanger van het e-portfoliosysteem, en als 'afspeelomgeving' van online modules die binnen ons regionaal opleidingencentrum worden gebruikt.

Een grote groep collega's van sectoren en diensten heeft hard gewerkt aan de invoering van deze elektronische leeromgeving. Sinds maart zijn onder andere de volgende stappen gezet:

  • De ontwikkeling van een implementatieplan.
  • De vorming van de projectorganisatie.
  • De organisatie en uitvoering van een eerste key user training.
  • De ontwikkeling van verschillende templates.
  • Aanpassing van de vormgeving van Fronter.
  • De opzet van een groot aantal ruimtes binnen Fronter, op basis van een koppeling met onze Active Directory.
  • De invoer van medewerkers en leerlingen, op basis van een koppeling met onze Active Directory.
  • De realisatie van single sign on. Ben je ingelogd op ons netwerk, dan hoef je niet meer apart in Fronter in te loggen. Vanuit 'elders' kun je inloggen met de gebruikelijke loginnaam en wachtwoord.
  • Het toegankelijk maken van informatie van diensten.
  • De inrichting van een 'interactieve' ruimte ten behoeve van de implementatie.
  • Publicatie van roosterinformatie voor leerlingen.
  • De ontwikkeling van sectorale implementatieplannen.
  • De samenstelling van een migratieplan.
  • Diverse voorlichtingsbijeenkomsten.

De grootste klus staat ons echter nog te wachten: het op een didactisch verantwoorde manier gebruiken van deze elektronische leeromgeving, ten behoeve van meer flexibel, competentiegericht, onderwijs.

Normaal gesproken ben ik terughoudend met te bloggen over mijn werk. Maar ik vond dit zo'n mooie mijlpaal, dat ik het als projectleider niet laten kan. Graag wil ik ook alle collega's en de medewerkers van Fronter bedanken voor hun inzet en prestatie.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. Gefeliciteerd! Lijkt me dat er dan heel veel gebeurd is in het afgelopen half jaar. Kunnen we in Veldhoven een presentatie verwachten met jullie ervaringen?
    Is er ook een openbaar gedeelte te zien voor externen? Ben heel benieuwd wat jullie met de vormgeving gedaan hebben namelijk.
    Je hebt het over een migratieplan. Wat gebruikten jullie hiervoor dan?
    Zou ook graag horen hoe groot het team was dat alles wat je opnoemt to nu toe gedaan heeft. Is het de sectoren dwingend opgelegd? Doen ze allemaal mee?
    Kortom: tell us more!
    En waarom zou je terughoudend zijn in het bloggen over je werk als het zo leuk is?
    Ik blog ook graag over de leuke dingen die ik op m’n werk doe! (vandaar dat het zo stil is…)

  2. @Willem: ik verwacht dat we inderdaad een voorstel voor een presentatie indienen. Fronter maakt het mogelijk om gasten toegang te geven, maar je kunt volgens mij niet gemakkelijk een openbaar gedeelte (zonder login) maken. Aanpassing van de vormgeving is overigens behoorlijk bewerkelijk binnen Fronter.
    Voor Fronter maakten we centraal gebruik van Gilde Campus (ontwikkeld door Formedia) en Portfolio4U. Verder werden in sectoren N@tschool gebruikt (eigenlijk alleen voor het lanceren van Elobase en Connect). Op 1 locatie had 1 sector nog Moodle. De projectgroep bestaat uit 12 personen (alle sectoren en diensten vertegenwoordigd). Daarnaast hebben nog 5 andere collega’s uitvoerend werk verricht. Alle sectoren doen mee. Er is centraal besloten dat er 1 omgeving voor heel Gilde Opleidingen komt. Hoe de ELO wordt gebruikt, wordt niet dwingend opgelegd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *