We worden in toenemende mate overspoelt met interacties en informatie. Volgens de auteurs van When critical thinking isn’t enough: to beat information overload, we need to learn ‘critical ignoring’ moeten we de vaardigheid van kritisch negeren ontwikkelen, waarbij we kiezen wat we negeren en waar we onze aandacht op richten. Drie strategieën maken daar deel van uit.
Dankzij digitalisering beschikken we over een schat aan kwalitatief hoogwaardige informatie, maar worden we ook continue overspoelt met een constante stroom van minderwaardige, afleidende, valse en manipulatieve inhoud. Platforms, die we gebruiken voor het zoeken van informatie, kapen vaak onze aandacht waardoor het moeilijk wordt ons te concentreren op de meest waardevolle informatie. Deze platforms concurreren met elkaar om onze aandacht te krijgen, en deze concurrentie leidt tot kortere collectieve aandachtsintervallen. Kritisch denken is daarbij essentieel om de geldigheid van informatie te beoordelen. Tegelijkertijd beschikken we over zoveel online beschikbare ongecontroleerde gegevens dat we niet in staat zijn om deze informatie daadwerkelijk te beoordelen. Daarom stellen de auteurs dat we de vaardigheid van kritisch negeren moeten ontwikkelen, waarbij we kiezen wat we negeren en waar we onze aandacht op richten.
Kritisch negeren is het vermogen om te kiezen wat je negeert en waar je je beperkte aandachtscapaciteit in investeert. Bij kritisch negeren gaat het om het beoefenen van bewuste en gezonde gewoonten tegenover een overvloed aan informatie.
De auteurs beschrijven drie belangrijke strategieën voor kritisch negeren: self-nudging, lateraal lezen, en de ‘do-not-feed-the-trolls’ heuristiek.
- Self-nudging houdt in dat we onze informatie-omgeving zo inrichten dat die het beste voor ons werkt en onze activiteiten op een gunstige manier inperkt. Dit kan betekenen dat we notificaties uitzetten, specifieke momenten reserveren voor het bekijken van berichten of dat we het gebruik van persoonlijke gegevens voor gerichte reclame beperken.
- Lateraal lezen houdt in dat je professionele ‘fact-checkers’ nabootst door online te kijken of een website of bron geloofwaardig is, voordat je je in de inhoud ervan verdiept. Wat schrijven anderen bijvoorbeeld over de auteur of organisatie? Volgens de auteurs van deze bijdrage schieten de meeste studenten tekort als het gaat om lateraal lezen.
- De do-not-feed-the-trolls heuristiek adviseert niet direct te reageren op trollen of op het verspreiden van kwaadaardige informatie. Werk niet mee aan het creëren van een niet bestaand debat. Focus je op het blokkeren en rapporteren van dergelijke inhoud. Help een transparant beleid voor het modereren van inhoud op platforms te bevorderen.
Volgens de auteurs kunnen deze strategieën door iedereen worden toegepast, maar zul je deze strategieën via onderwijs moeten leren. Zonder het vermogen om te kiezen wat we negeren en waar we onze aandacht in investeren, lopen we het risico de controle over onze ogen en geest aan anderen te geven. Zij citeren filosoof en psycholoog William James die ooit schreef:
The art of being wise is the art of knowing what to ignore.
Mijn opmerkingen
Bijna vijftien jaar geleden stelde Clay Shirky dat we niet te maken hebben met een overdaad aan informatie, maar dat we onvoldoende in staat zijn om goede informatie te filteren. Het gaat er echter niet alleen maar om goede informatie te filteren, omdat er zo veel goede informatie beschikbaar is (naast heel veel onzin en desinformatie). Je zult je nog veel meer moeten focussen en inderdaad kritisch negeren. De strategieën self-nudging, lateraal lezen, en de ‘do-not-feed-the-trolls’ heuristiek, helpen daarbij.
Daarnaast zul je informatie ook moeten scannen op daadwerkelijk toegevoegde waarde. Veel, zelfs goede, bijdragen bevatten namelijk ongeveer dezelfde inhoud. Je ziet dat nu bijvoorbeeld met artikelen over ChatGPT. Heel veel artikelen over de toepassing van ChatGPT bevatten bijvoorbeeld vergelijkbare voorbeelden. Door kop en intro te lezen en de rest van de tekst diagonaal te lezen, zie je snel of een bijdrage voor jouw waardevolle inhoud bevat. Bij video’s en podcasts is dat veel lastiger te doen. Daarom houd ik ook zo van geschreven tekst. Bovendien blijft RSS voor mij dé technologie die helpt belangrijke bijdragen te ontdekken.
Nota bene: ChatGPT maakt lateraal lezen lastig. Je weet namelijk niet wat de bronnen van de gegenereerde tekst zijn. Wel kun je ChatGPT gebruiken voor het maken van samenvattingen van artikelen. Dit helpt ook bij het hanteerbaar maken van grote hoeveelheden informatie. Ik heb ChatGPT bijvoorbeeld vanochtend gebruikt om het artikel over ‘kritisch negeren’ in 1000 woorden samen te vatten. Het resultaat heb ik uiteraard gecontroleerd en enigszins aangepast.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie