Het Wereld Economisch Forum laat zien dat we nu dankzij technologische innovaties nieuwe beroepen kennen, die tien jaar geleden nog niet bestonden. De bijdrage roept wel wat vragen bij me op.
Rosamond Hutt en Rachel Hallett stellen in 10 jobs that didn’t exist 10 years ago dat 65% van de kinderen die nu op de basisschool zitten, uiteindelijk banen zullen vervullen die nu nog niet bestaan.
Zij stellen dat ontwikkelingen op het gebied van robotisering, artificiële intelligentie of biotechnologie grote invloed hebben op de arbeidsmarktontwikkeling. De afgelopen tien jaar hebben technologische ontwikkelingen bijvoorbeeld geleid tot de opkomst van app ontwikkelaars, sociale media managers, chauffeurs voor Uber, ontwikkelaars van zelfsturende auto’s, cloud computing specialisten, analisten van big data, duurzaamheidsmanagers, contentontwikkelaars voor YouTube, bestuurders van drones en ‘millennial generational experts’ die bedrijven helpen om hun jongere medewerkers te begrijpen en te engageren.
“Oke”, denk ik dan. Maar is dit niet iets van alle tijden? In de periode 1980-1990 had de ontwikkeling van ICT -zoals de adoptie van de personal computer- m.i. een veel grotere impact op de ontwikkeling van nieuwe beroepen dan nieuwe technologie de afgelopen tien jaar had.
Verder vraag ik me af hoe het staat met de kwaliteit van de banen. Ik zou bijvoorbeeld niet graag willen ruilen met een Uber-chauffeur. En hoeveel van de app ontwikkelaars kunnen echt leven van hun werk, en er dus hun beroep van maken?
Ik vraag me ook af wat de impact van deze nieuwe banen zijn op de totale werkgelegenheid. Hoeveel sociale media managers en drone bestuurders zijn er bijvoorbeeld werkzaam? Tenslotte vraag ik me ook af welke beroepen er de afgelopen tien jaar zijn verdwenen. Over een langere termijn is dat wel bekend.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie