Online proctoring is een vorm van plaatsonafhankelijke digitale toetsafname, waarbij surveillance online plaatsvindt, met behulp van speciale software. Dankzij de coronacrisis zijn onderwijsinstellingen online proctoring op grotere schaal gaan gebruiken. Tijdens de vakantie ben ik twee informatieve bronnen over online proctoring tegen gekomen.
Op de eerste plaats een mini website van SURF over online proctoring, speciaal gericht op studenten. Op deze website vind je algemene informatie over online proctoring en een informatieve video. Ook is er een lijst samengesteld met veelgestelde vragen en antwoorden daarop. Een aantal studenten maakte zich zorgen over online proctoring, en had er ook veel vragen over. Deze website wil in elk geval veel vragen beantwoorden.
De tweede bijdrage is van de Open Universiteit. Deze universiteit heeft de afgelopen maanden voor het eerst gebruik gemaakt van online proctoring omdat studenten niet meer naar studiecentra konden komen om tentamens te maken. In deze bijdrage deelt de Open Universiteit geleerde lessen.
Daaruit blijkt onder meer het belang van een goede informatievoorziening en de mogelijkheid om online proctoring eerst te testen, om stress bij studenten te reduceren. Verder benadrukt men onder meer het belang van een losse camera voor het maken van een scan van de ruimte en van een systeem dat tussentijds antwoorden opslaat.
Het valt me op dat in deze bijdrage niet wordt ingegaan op bezwaren van studenten met betrekking tot aantasting van de privacy. Ik weet dat OU-studenten hier eigenlijk niet over hebben geklaagd.
Mogelijk komt dat doordat de doelgroep van de Open Universiteit over het algemeen ouder is dan de studenten van andere universiteiten. OU-studenten beschikken, zo vermoed ik, vaker over studeerkamers waar men ongestoord een tentamen kan maken en waar minder privacygevoelige voorwerpen aanwezig zijn.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie