Het al wat oudere artikel The Changing Publishing Landscape: Amazon Launches Textbook Rental while Borders Liquidates beschrijft enerzijds het faillisement van boekhandelketen Borders, en anderzijds de aankondiging van Amazon om e-boeken te gaan verhuren via de Kindle eTextbook Rental service.
Dat betekent dat een student een elektronisch boek bijvoorbeeld 30-365 dagen kan lenen. Zij hoeven dus geen boeken meer aan te schaffen, die zij maar gedurende één collegejaar nodig hebben. Terwijl de annotaties en highlights wel permanent beschikbaar blijven.
Het succes van dit initiatief staat of valt natuurlijk bij de beschikbaarheid van het aanbod, en bij de 'huurprijzen'. Maar eerlijk gezegd heb ik hier wel vertrouwen in. Amazon speelt hierbij m.i. in op een duidelijke behoefte, waarvoor tot dusver geen aanbod bestond.
Daarnaast is dit initiatief m.i. een goed voorbeeld voor de rol die bibliotheken kunnen spelen op het gebied van elektronische boeken. Ik heb overigens uit een onlangs op Google+ gepubliceerde brief begrepen dat het vooral de uitgevers zijn die het op dit gebied laten afweten.
Het zou me niets verbazen als bedrijven zoals Amazon hier op een gegeven moment zelf op inspringen (ja, ik weet dat de Nederlandstalige markt lastiger is dan de Engelstalige markt). Of dat mensen op grote schaal illegaal elektronische boeken gaan lezen.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Hallo,
Ik ben zelf ook een student en toch denk ik dat de gedrukte versie ook zijn voordelen heeft. Op de computer lezen betekend dat je mail altijd open staat….. facebook zo gecheckt kan worden etc. Anders gezegd veel afleiding.