Gisteren heb ik deelgenomen aan de jaarlijkse MBO Gebruikersdag van itslearning. Tijdens deze gebruikersdag kregen deelnemers inzicht in goede voorbeelden en in ontwikkelingen van dit leermanagementsysteem.
Ik was hierbij aanwezig omdat ik tot 1 september aanstaande projectleider ben van de organisatiebrede invoering van itslearning bij het Graafschap College. Deze rol van projectleider vervul ik vakr, ook met andere leermanagementsystemen (zoals Canvas, Moodle en StudyTube). Ik noem mijzelf ‘agnost’ als het gaat om LMS-en.
De gebruikersdag van itslearning voor het middelbaar beroepsonderwijs vond dit jaar plaats bij het sportcollege van ROC Midden-Nederland in Utrecht. itslearning heeft best een forse marktpositie binnen het Nederlandse mbo. Wereldwijd telt dit leermanagementsysteem 1400 klanten in 26 landen.
ROC Midden-Nederland schetste als gastinstelling hun ervaringen met de implementatie van itslearning. Een belangrijk aandachtspunt nu zijn gescheiden informatiestromen en het ontwerpen van onderwijs met behulp van een onderwijscatalogus. Ze lichtten ook toe hoe zij werken met sjabloonvakken waarin leerdoelen en rubrieken worden toegevoegd die vervolgens aan opdrachten kunnen worden gekoppeld. De term ‘vak’ wordt door itslearning overigens gebruikt voor ‘opleidingsonderdelen’. Binnen andere LMS-en spreekt men vaak van ‘cursus’. Een ‘vak’ in itslearning kan dus ook een project zijn.
Een belangrijk thema tijdens de bijeenkomst was de wekelijkse release-cyclus die itslearning sinds vorig jaar hanteert. Hoewel het vaak om kleine aanpassingen gaat, zijn er in 2024 diverse vernieuwingen doorgevoerd. Denk aan de integratie van AI in enquêtes, een nieuwe zoekfunctie en een vernieuwd berichtensysteem voor één-op-één gesprekken. Het gebruik van AI om enquêtes mee samen te stellen, is geen spectaculaire toepassing. De wijze waarop de integratie is gerealiseerd, is wel netjes uitgewerkt (geen persoonsgegevens van gebruikers worden gedeeld).
Voor de nabije toekomst staat een reeks aanpassingen op stapel, met toegankelijkheid en AI als belangrijke thema’s. De mappenstructuur wordt bijvoorbeeld aangepast om deze beter toegankelijk te maken voor gebruikers met een beperking. Ook komt er meer flexibiliteit in het gebruik van de Planner, waarbij lerenden in eigen tempo kunnen werken en docenten kunnen differentiëren op groepsniveau. De Planner is overigens een nuttige functionaliteit om leeractiviteiten en bronnen gestructureerd mee aan te bieden.
Opvallend is ook het gebruik van Microsoft Azure OpenAI -gehost in Europa- voor het genereren van content binnen itslearning. Dit zal in toenemende mate worden toegepast binnen dit LMS, bijvoorbeeld bij het maken van plannen via de Planner, het samenstellen van tests of het toevoegen van leerdoelen. Op termijn wordt ook een soort AI-tutor ingebed die vragen over de vakinhoud kan beantwoorden. Meer informatie over de ontwikkeling van itslearning vind je trouwens via hun publiek beschikbare roadmap.
Voor de lunch werd ook nog een ‘best practice’ van Curio gepresenteerd. Deze instelling heeft een trainingsprogramma ontwikkeld om docenten vertrouwd te maken met itslearning. Via de Curio Academie worden twee niveaus aangeboden: een basistraining voor beginners en een gevorderde supervisortraining. De basistraining bestaat uit twee praktijkgerichte sessies van elk twee uur, waarin docenten hands-on aan de slag gaan met het platform. De supervisortraining is intensiever met drie sessies van twee uur, aangevuld met huiswerkopdrachten en twee assessments die met een voldoende moeten worden afgerond. Docenten werken bijvoorbeeld met een checklist waarmee ze onder andere moeten aantonen dat ze minimaal twee plannen hebben toegevoegd aan de Planner. Na succesvolle afronding ontvangen ze een cijfer voor de training. Pas dan krijgen de deelnemers de rechten die horen bij ‘supervisor’.
Om de toegankelijkheid te vergroten worden alle sessies via Microsoft Teams aangeboden, waardoor docenten vanaf verschillende locaties kunnen deelnemen. De supervisors blijven ook na hun training betrokken via speciale supervisormiddagen, waar ze worden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en goede ervaringen kunnen uitwisselen met collega’s.
Tijdens de break-out sessies, na de lunch, stond onder meer flexibilisering centraal. Een eerste kernvraagstuk hierbij betreft de grote variatie op het gebied van instroom, voortgang en afronding van lerenden. De praktijk laat zien dat lerenden steeds meer behoefte hebben aan keuzevrijheid – niet alleen wat betreft hun instroommoment, maar ook in de manier waarop ze hun opleiding doorlopen en afronden. Dit vraagt om een systeem dat kan omgaan met verschillende groepen lerenden die op verschillende momenten starten. Docenten moeten daarbij eenvoudig kunnen schakelen tussen deze groepen en alleen toegang hebben tot de informatie van hun eigen lerenden. MBO-instellingen kennen rond dit vraagstuk verschillende inrichtingen, die wel mogelijk gemaakt moeten worden met behulp van hetzelfde LMS.
Een tweede uitdaging ligt in het complexe beoordelingsproces waarbij verschillende typen beoordelaars betrokken zijn. Naast de reguliere docenten zijn er praktijkbegeleiders, en ad-hoc beoordelaars die niet in het bronsysteem zijn geregistreerd (bijvoorbeeld in het kader van kortlopend project). Het platform moet deze verschillende rollen kunnen faciliteren met passende rechten – bijvoorbeeld wel of geen toegang tot het plaatsen van content. Ook moet het mogelijk zijn om opdrachten en onderdelen van opleidingsonderdelen binnen itslearning toe te wijzen aan specifieke beoordelaars, waarbij zij alleen zicht hebben op de lerenden die voor hen relevant zijn. De mogelijkheid om meerdere beoordelaars aan één opdracht te koppelen werd eveneens als belangrijke wens genoemd. De sessie maakte duidelijk dat flexibilisering meer vraagt dan alleen technische aanpassingen. Het gaat om een fundamentele verandering in de manier waarop we onderwijs organiseren, waarbij veiligheid en beheersbaarheid cruciale randvoorwaarden zijn.
Tijdens de daarop volgende plenaire sessie werden ook bevindingen uit de andere break-out sessies gedeeld.
Een sessie ging over docentprofessionalisering, waar het gesprek zich vooral richtte op de vraag hoe je deze het beste kunt vormgeven. Een belangrijk aandachtspunt hierbij was de rol van key users, die als ambassadeurs binnen hun organisatie fungeren. Er werd gepleit voor regelmatige communitybijeenkomsten, drie tot vier keer per jaar, om hun expertise op peil te houden. Een terugkerend discussiepunt was of deelname aan professionaliseringstrajecten verplicht zou moeten zijn, en of deze gecertificeerd moeten worden. Het risico bestaat namelijk dat docenten wel uren krijgen toegewezen voor hun rol, maar onvoldoende expertise ontwikkelen als ze niet actief participeren.
Een andere sessie richtte zich op de relatie tussen onderwijsvisie en de inrichting van itslearning. Het werd duidelijk dat de onderwijsvisie van een instelling sterk bepalend is voor hoe het platform wordt ingezet. Deelnemers gaven aan vooral behoefte te hebben aan concrete voorbeelden van hoe dit in de praktijk vorm krijgt, bijvoorbeeld in de manier waarop sjabloonvakken worden ingericht op basis van een onderwijsvisie.
Ook werd er gesproken over nieuwe functionaliteiten binnen het platform, met speciale aandacht voor de portfolio-mogelijkheden. Er zijn ideeën gedeeld over sjablonen voor portfolio’s, of een meer heldere naamgeving voor verschillende typen portfolio’s. Nu wordt bijvoorbeeld een onderscheid gemaakt tussen werkportfolio’s en beoordelingsportfolio’s. Dat onderscheid is niet heel helder. Praktische vraagstukken, zoals het eenvoudig kunnen downloaden van portfolio’s, werden hierbij ook besproken.
Tenslotte stonden we kort stil bij de gebruikersgroep van itslearning binnen MBO Digitaal. Deze groep blijft een belangrijke rol spelen in het delen van kennis en best practices. Via deze groep kunnen instellingen input leveren voor de doorontwikkeling van het platform. Actuele thema’s zijn de lerende centraal stellen, individuele leerroutes en de toepassing van AI binnen itslearning. Informatie over deze gebruikersgroep is te vinden bij MBO Digitaal.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie