Hoe worden elektronische leeromgevingen aan de Universiteit Utrecht gebruikt?

De Universiteit Utrecht gebruikt twee elektronische leeromgevingen, BlackBoard en WebCT.
In het voorjaar van 2005 hebben drie van mijn collega’s van het Expertisecentrum ICT in het onderwijs een on-line vragenlijst afgenomen bij alle docenten die in hun onderwijs gebruik maken van Blackboard of WebCT.

Het verslag van de evaluatie staat nu online.

Een fragment uit de samenvatting:

Uit de evaluatie komt naar voren dat docenten de elo’s met name gebruiken voor mededelingen over het onderwijs en informatie over de cursus, naast communicatiedoeleinden. Voor de evaluatie van de cursus en het toetsen van de prestaties van studenten worden de elo’s weinig ingezet. Verder wordt door de docenten in de elo weinig contact gelegd met de wereld buiten de faculteit: de elo wordt weinig ingezet voor samenwerking tussen studenten van andere faculteiten, en het betrekken van gastdocenten en andere externe deskundigen bij het onderwijs. Ondanks of wellicht dankzij deze beperkte inzet van de elo, zijn de docenten redelijk tevreden over het gebruik van de betreffende elo. (…) In het algemeen lijken docenten enigszins onverschillig als het gaat om de keuze voor een bepaalde elo.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. “Uit de evaluatie komt naar voren dat docenten de elo’s met name gebruiken voor mededelingen over het onderwijs en informatie over de cursus, naast communicatiedoeleinden.”
    Dit vind ik toch jammer. Zo heeft het gebruik van een duur ELO-systeem (of in het geval van de UU) weinig toegevoegde waarde ten opzichte van een goedkoop en simpel CMS.
    “Ondanks of wellicht dankzij deze beperkte inzet van de elo, zijn de docenten redelijk tevreden over het gebruik van de betreffende elo.”
    Zijn de docenten hier tevreden over de manier waarop zij de ELO binnen hun onderwijs gebruiken of om de gebruiksvriendelijkheid van de gebruikte ELO?

  2. Docenten zijn redelijk tevreden over de gebruikte ELO. En ik denk ook dat de meesten niet meer wensen hebben ten aanzien van het gebruik ervan binnen hun onderwijs. Dat is de realiteit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *