Hoe maak je zo optimaal mogelijk gebruik van je bezoek aan de Online Educa in Berlijn #oeb22

De volgende week vindt de Online Educa Berlijn plaats. Verleden jaar mochten heel veel Nederlanders in verband met Covid-19 niet naar dit groots opgezette congres gaan. Dit jaar vormt ons land waarschijnlijk weer de meest omvangrijke delegatie. In deze blogpost geef tips op basis van mijn vele bezoeken aan de OEB die je helpen meer te halen uit deze conferentie.

OEB bannerDe SURF Onderwijsdagen zijn achter de rug. De gelukkigen onder ons mogen zich nu, een week eerder dan normaal, opmaken voor de Online Educa in Berlijn. De Online Educa kent heel veel sessies, rond diverse thema’s. De organisatie maakt gebruik van diverse formats. Zeer veel  sprekers leveren een bijdrage.

Daarnaast is er een omvangrijke beurs waar je uren over kunt dwalen. Op woensdag zijn er pre-conferences. Daar moet je vaak extra voor betalen. Deze zijn wel vaak de moeite waard. De eerste dag duurt tot half acht en is erg intensief.

  • Neem een FFP2 masker mee. Niet voor het congres, maar voor in de trein en ander openbaar vervoer.
  • Formuleer vooraf vragen waarop je een antwoord wilt krijgen. Wil je rond een bepaald thema sessies volgen? De officiële congresthema’s zijn breed geformuleerd thema’s. Je kunt ook tracks volgen. Zoek in de agenda op tracks, thema maar ook op format. Download het programma en zoek binnen het PDF-bestand naar termen (zoals learning analytics).
  • Selecteer sessies op spreker. De kwaliteit van de sessie wordt voor een groot deel daar door bepaald. Verder heb je verschillende typen sprekers. Je hebt meer academische sprekers, praktijkmensen uit het onderwijs en bedrijfsleven en adviseurs/consultants. Deze laatste groep houdt overigens niet persé een commercieel verhaal.
  • Selecteer sessies op organisatie. Er zijn bekende onderwijsinstellingen bij, onderzoeksinstituten en grote bedrijven. Pas op voor commerciële sessies (van leveranciers). Ik heb daar positieve maar ook negatieve ervaringen mee (reclame).
  • Het mooie van de OEB is dat er sprekers zijn uit verschillende onderwijssectoren, uit het bedrijfsleven, overheid, defensie, zorg en non-profit. Je hebt dus alle gelegenheid om ook eens over de schutting van je eigen sector te kijken. Maak daar ook gebruik van. Vraag je wel steeds af welke lessen jij kunt leren van de ervaringen uit andere sectoren. Let ook eens op de drijfveren van andere organisaties om met technology enhanced learning aan de slag te gaan.
  • Een ander pluspunt van de OEB is dat sprekers en deelnemers uit zeer veel verschillende landen afkomstig zijn. Je kunt dus ook eens ervaren hoe ontwikkelingslanden aan de slag zijn met technology enhanced learning. Dat zet je best wel met beide benen op de grond.
  • Ik leer het meeste van ervaringen uit Nederlandstalige, Scandinavische en Angelsaksische landen (Australië inclusief). Soms ook van sprekers uit landen als Zwitserland, Oostenrijk, Israël en Zuid-Afrika.
  • Ga naar het Online Educa Debat. De vorm is het Lagerhuis-debat. Het debat is meestal inhoudelijk en leuk. Voorzitter Harold Elletson is zelf voormalig lid van het Britse Lagerhuis. De stelling van dit jaar luidt vertaald: “Dit Huis vindt dat onderwijs moet verhuizen naar de Metaverse”.
  • Bezoek op donderdagmiddag de sessie Hybrid is Here to Stay: Get your Case Together and Set Up a Hybrid Teaching Environment!. Ik mag deze sessie voorzitten. Er is plek genoeg want ze hebben ons in Potsdam I geprogrammeerd. Dat is een hele grote zaal!
  • Maak van je deelname een leersafari. Een leersafari is een innovatieve manier van leren die ook tijdens congressen en conferenties kan worden toegepast. Bij een leersafari voeren deelnemers verschillende leeractiviteiten uit terwijl zij participeren in een ‘event’. Organiseer bijvoorbeeld met collega’s een leersafari. Of kijk in je netwerk wie in Berlijn aanwezig is, en wie belangstelling heeft om samen met je op leersafari te gaan. Gebruik ontbijt, lunch en borrel om ervaringen te delen. Verwerk de sessies actief. Maak aantekeningen, maak mindmaps, deel via Mastodon de belangrijkste geleerde lessen (hashtag #OEB22) en gemaakte opmerkingen, blog, maak dagelijks een korte vlog met geleerde lessen, maak met collega’s een podcast. Heeft je organisatie bijvoorbeeld een ICTO-blog? Kijk dan of je die kunt gebruiken om ervaringen te delen. Door zelf zaken actief te verwerken, leer je absoluut het meest. Deel wat je hebt geleerd, niet waar je naar toe gaat.
  • Download de MyOEB-app.  Met behulp van deze app en portal kun je de agenda bijhouden, en netwerken. Let op: leveranciers gebruiken deze app om afspraken met je te maken.
  • Maak je eigen bingokaart. Ik heb een bingokaart gemaakt met termen waarvan ik verwacht dat ik ze tijdens de Online Educa zal horen. Het gaat daarbij om allerlei begrippen, ook om bewezen onzin. Gebruik deze bingokaart als je sessies bezoekt. Je kunt deze kaart als  pdf-bestand downloaden of online gebruiken. As je een term hoort, kruis je deze op de kaart aan. Welke termen worden het meest genoemd? Wat betekenen ze? Zijn de begrippen ook relevant voor jouw organisatie? Krijg je er op korte termijn mee te maken (komend jaar), op langere termijn of zijn het hypes/mythes? En waarom denk je dat? Welke reisgenoten hebben het eerste de kaart vol?
  • De OEB heeft ook een grote beurs. Plan ook tijd in om deze beurs te bezoeken, bijvoorbeeld door een sessieronde over te slaan. Scan welke nieuwe initiatieven/leertechnologieën/concepten je tegenkomt, die je nog niet kent? Ontbreken marktpartijen die je normaliter wel op beurzen ziet? Zijn bepaalde marktpartijen extra prominent aanwezig? Je krijgt zo ook zicht op trends en ontwikkelingen. Stel je in elk geval een aantal vragen die je via een bezoek aan de beurs beantwoord wilt hebben.
  • Houd er rekening mee dat de internetverbinding, vooral de eerste dag, niet altijd even stabiel en betrouwbaar is. Meer dan 2000 deelnemers zullen vaak met meerdere devices proberen online te gaan. Nederlanders kunnen gelukkig hun eigen databundel zonder extra kosten in Duitsland gebruiken.
  • Volg op Mastodon en desnoods Twitter de hashtag #OEB22. Je hoeft daarvoor zelf niet te tweeten,
  • Durf gerust eens een sessieronde over te slaan. Niet om boodschappen te doen bij het nabijgelegen KaDeWe, maar om informeel kennis uit te wisselen of -zoals gezegd- om de beurs te bezoeken.
  • De sessieruimtes zijn vrij krap. Je zit dicht bij elkaar. Als je dus tijdens een sessie weg wilt lopen, dan ‘stoor’ je best veel deelnemers. Ga daarom aan de rand van de zaal zitten. Doe dat vooral als je van tevoren al het idee hebt, dat je de sessie vroeg zult verlaten.
  • Nie wieder kriegHet kan behoorlijk warm zijn in sessieruimtes, terwijl het buiten op straat behoorlijk koud kan zijn. De afstanden tussen ruimtes kunnen ver zijn. Houd daar rekening mee bij de keuze van je kleding. Goede wandelschoenen zijn een ‘must’.
  • Er zijn veel parallelsessies. Maar ook heel veel deelnemers. Als je persé naar een bepaalde sessie wilt gaan, wees er dan vroeg bij. Vooral op dag 1 zal het druk zijn.
  • Als je niet naar een pre-conference, dan duurt de Online Educa Berlijn maar twee dagen. Benut die twee dagen optimaal. Sla dus geen ochtendsessie over omdat je de avond ervoor te laat in de Irish Pub bent blijven hangen.
  • Heb je nog geen hotel? Ik zit zelf in Schweizerhof. Dat ligt tegenover het Intercontinental. Een ander -en wat goedkoper- hotel op loopafstand is Pestana.
    In Silterhof ben ik de eerste jaren geweest (Kurfürstenstrasse). Dat was toen (bijna 20 jaar geleden) gedateerd. Verder is Crown Plaza ook prima (Nürnbergerstrasse).
    2525 ligt naast Intercontinentaal. Moet prachtig zijn (en prijzig), maar zit waarschijnlijk vol.
  • Uit eten? Reserveer vooraf. Het etentje dat ik organiseer op donderdagavond zit trouwens al vol. Dat geldt mogelijk voor meerdere, populaire, restaurants. Enkele tips: Neni (tegenover de Gedächtniskirche), restaurant Loggia (bij de Wittenbergerplatz waar meer restaurants liggen, San Marino (Savignyplatz; ook hier liggen meerdere eetgelegenheden; denk ook aan de 12 Apostel of aan de Dicke Wirtin). Café Einstein is nog steeds een prima plek om wat te drinken en te eten. Er zijn meerdere Café’s Einstein. Maar de enige echte ligt wat mij betreft nog steeds in de Kurfürstenstrasse.
  • Blijf je wat langer in Berlijn, dan donderdag en vrijdag? Berlijn is één van mijn favoriete steden. Bezoek de Nederlandstalige Berlijn Blog of WattedoeninBerlijn.nl. Of check mijn Tips voor een verblijf in Berlijn.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Grotendeels wel. Een mondkapje is echter niet meer nodig in het OV. En het traditionele Café Einstein lijkt permanent gesloten te zijn. Tot in Berlijn, Bas?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *