Op vrijdag 17 juni j.l ben ik geïnterviewd door Rens de Jong van het programma BNR Werkverkenners over een leven lang ontwikkelen en de vraag of microlearning een manier kan zijn om professionalisering meer laagdrempelig te maken. De uitzending is als podcast te beluisteren.
Er zijn drie mensen achter elkaar geïnterviewd. Vervolgens zijn de interviews gemonteerd tot één item dat gistermiddag is uitgezonden. De andere twee geïnterviewden zijn:
- Hanneke Bennaars, universitair hoofddocent arbeidsrecht aan de UvA
- André Haardt, oprichter van omscholingsapp Chapter
In het item wordt onder meer ingegaan op de noodzaak van een leven lang ontwikkelen (bijvoorbeeld in relatie tot de behoefte aan specifieke beroepen) en drempels die deelname belemmeren (zoals het ontbreken van één centraal loket voor informatie over professionalisering). Daarnaast wordt gekeken naar microlearning als manier om de deelname aan een leven lang leren te bevorderen. De rol van badges komt ook aan bod, evenals beperkingen met betrekking tot praktische vaardigheden. De term ‘leerstijlen’ valt helaas ook (een hardnekkige mythe, helaas).
BNR Werkverkenners spreekt over ‘scholing’. Dat is natuurlijk de meest gangbare term. ‘Scholing’ betreft echter vormen van formeel leren, zoals cursussen, trainingen en opleidingen. Je kunt je echter ook op andere manieren ontwikkelen. Daarom spreek ik liever van professionalisering of een leven lang leren/ontwikkelen. Het type leervraag en de leerdoelen bepalen vooral welke manier van professionalisering het meest passend is. In het interview benadruk ik dat ook.
Hieronder vind je de podcast:
Je kunt ook de BNR app gebruiken, Spotify of Apple Podcasts.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie