Het is bekend dat we ongelofelijk kritisch moeten zijn op nieuwsberichten die online verschijnen. Dankzij kunstmatige oftewel artificiële intelligentie (AI) kun je echter ook beeldmateriaal gemakkelijk manipuleren. Weet jij het verschil tussen een echt persoon en een nep-persoon?
James Vincent besteedt in The Verge aandacht aan WhichFaceIsReal.com.Dit is een initiatief van twee wetenschappers van de Universiteit van Washington. Je kunt hier steeds twee portretten met elkaar vergelijken en raden welke foto echt is.
De samenstellers stellen dat de opkomst van door AI gegenereerde namaakproducten kan leiden tot problemen. Het vertrouwen van de samenleving in bewijs wordt namelijk ondermijnd.
Dat is vooral risicovol in een periode waarin nieuwe technologie in opkomst is en het publiek zich nog niet bewust is van het feit dat nieuwe technologie hen ook gemakkelijk kan manipuleren. Bij AI is dat nu het geval. De onderzoekers hopen dat WhichFaceIsReal.com leidt tot een groter bewustzijn op dit gebied.
Photoshoppen 3.0
Het is uiteraard al langer mogelijk om foto’s via programma’s als Photoshop te manipuleren. Een machine learning techniek als generative adversarial network (GAN) kan echter dankzij grote hoeveelheden data (bijvoorbeeld van de fotosite Flickr) grote hoeveelheden nep-foto’s genereren.
Het ene deel van het netwerk genereert gezichten en het andere deel vergelijkt deze met de trainingdata. Als het netwerk het verschil kan zien, dan wordt de generator ’teruggestuurd naar de tekentafel’ om de nep-foto aan te passen. Dit kan met beeldmateriaal, maar ook met audio en video gedaan worden. Dit gaat dus echt een stap verder dan het traditionele photoshoppen. Een soort 3.0 versie.
Op deze manier kun je bijvoorbeeld mensen vals beschuldigen van misdaden (foto’s verspreiden van zogenaamde daders) of politici vergaande uitspraken in de mond leggen. Het gebruik van Google’s Reverse Image search om te checken wat de bron van een foto is, werkt dan onvoldoende.
Op WhichFaceIsReal.com vind je ook tips die je kunnen helpen bij het beoordelen van nep-foto’s. Bijvoorbeeld:
- Zie je een soort waterspetters, bijvoorbeeld tussen het haar en de achtergrond?
- Zie je rare dingen op de achtergrond (het neurale net richt zich namelijk op het gezicht)?
- Is de bril raar gevormd? Zie je andere asymmetrieën?
- Zijn de tanden vreemd gevormd (daar hebben de tools moeite mee)?
De vraag is hoe lang die tips helpen. De nep-foto’s worden dankzij voortschrijdende techniek namelijk steeds beter. De onderzoekers adviseren mensen om vooral niet goedgelovig te zijn.
Niet iets om heel vrolijk van te worden.Wel belangrijk in het kader van mediawijsheid.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie