Gistermiddag heb ik bij Roercollege/Schöndeln een workshop verzorgd. Deze school beschikt als eerste school in Nederland over een AI Advisory Board die richtlijnen en afspraken heeft opgesteld bij het gebruik van generatieve AI. Tijdens deze workshop ben ik met docenten aan de slag gegaan met deze richtlijnen en tips voor medewerkers. Mede aan de hand van opdrachten hebben we gekeken hoe docenten deze richtlijnen en tips in de praktijk kunnen toepassen. We hebben daarbij met name ook Google Gemini gebruikt.
De AI Advisory Board, die ik mag begeleiden, heeft richtlijnen geformuleerd voor de school, medewerkers en leerlingen (uitgesplitst naar thema’s zoals toetsen en beoordelen, en ethiek, veiligheid en bewustwording). Het advies is vervolgens met verschillende betrokkenen, zoals de medezeggenschapsraad, besproken. Zie Advies Artificial Intelligence in de lespraktijk.
Tijdens deze sessie heb ik eerst gekeken naar het gebruik van Generatieve AI door de aanwezigen zelf. Daarna ben ik kort ingegaan op de AI Advisory Board zelf. Een AI Advisory Board is een platform waarin lerenden, ouders/verzorgers, medewerkers (waaronder docenten en directieleden) en andere betrokkenen een stem kunnen krijgen in hoe AI binnen een schoolorganisatie ingevoerd en gebruikt kan worden. Doel van dit platform: samen verkennen hoe AI kan worden geïntegreerd in het onderwijs en verkennen hoe de uitdagingen en kansen die AI biedt, aangepakt kunnen worden.
AI negeren en verbieden is o.a. ongewenst en ook onmogelijk. Je kunt als school wel:
- Onderwijs creëren dat het gebruik van AI omzeilt. Dit kan betekenen dat je teruggrijpt naar traditionele methoden, zoals handgeschreven toetsen, mondelinge examens en persoonlijke reflecties. Dit kan in sommige contexten werken, maar is niet altijd breed toepasbaar.
- De technologie van generatieve AI accepteren. Dit kan inhouden dat het wordt toegestaan of zelfs verplicht wordt gesteld voor bepaalde opdrachten en/of toetsen.
- Onderwijs ontwerpen dat de huidige beperkingen van AI uitdaagt. Dit betekent dat opdrachten worden gecreëerd waarbij lerenden vaardigheden moeten inzetten waar AI moeilijk mee kan omgaan, zoals creativiteit en kritisch denkvermogen.
- De hele aanpak van onderwijs en toetsing heroverwegen. Hierbij wordt gedacht aan het ontwerpen van methoden die daadwerkelijk leren stimuleren en niet enkel kennis toetsen.
Daarna zijn we ingegaan op de richtlijnen voor de docenten. We hebben vooral Google Gemini hierbij gebruikt. Deze school heeft een overeenkomst met Google waardoor docenten en leerlingen ook de beschikking hebben over Google Gemini.
De eerste richtlijn is: Als medewerker gebruik ik binnen generatieve AI-toepassingen alleen gegevens en informatie die ik ook op papier aan derden zou mogen verstrekken (dus geen persoonsgegevens of vertrouwelijke informatie).
Aan de hand van een aantal cases hebben we gekeken wat daarbij mag of niet. Voorbeeld: Een leerling heeft een werkstuk gemaakt. Als docent upload ik het document naar Google Gemini om het van feedback te laten voorzien. Dit mag alleen als de inhoud van het werkstuk niet te herleiden is naar de leerling.
Een andere richtlijn heeft te maken met het op hoofdlijnen op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op dit terrein zodat je kunt herkennen indien leerlingen gebruik hebben gemaakt van AI en je leerlingen ook kunt ondersteunen en begeleiden in het wijs gebruiken van AI. je kunt daarvoor onder meer GenAI gebruiken:
Jij bent een zeer ervaren journalist die schrijft over AI. Je staat bekend om je vermogen om het meest gedetailleerde inzicht te presenteren aan een breed publiek dat door iedereen begrepen kan worden. Je schrijft dus over AI waarbij niet-technici jouw berichten prima kunnen bereiken. Maak een overzicht met de tien belangrijkste nieuwtjes over ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI die in de periode 20 maart 2025 t/m 31 maart 2025 zijn verschenen bij Wired, The Verge, AlphaSignal en The Rundown AI. De stijl moet informatief, eenvoudig, goed gestructureerd en boeiend zijn, met een sterke focus op het uitleggen van complexe concepten in toegankelijke taal. Houd rekening met culturele en taalkundige eigenheden van Nederland zoals directheid, en een pragmatische, nuchtere en realistische toon. Besteed in totaal maximaal 400 woorden aan dit overzicht. Schrijf in het Nederlands, niveau B2. Vermeld de gebruikte bronnen bij elk nieuwtje.
Naar aanleiding hiervan zijn we stil blijven staan bij het belang van ‘prompts’ en heb ik tips gegeven waar je prompts kunt vinden. Ook hebben we gekeken naar de vraag: welke ’schrijftaak’ kost jou op dit moment de meeste tijd, en waarvan je hoopt dat ‘generatieve AI’ jou daarbij kan ondersteunen?
We hebben ook onder meer gekeken naar hoe je Google Gemini kunt gebruiken voor het ontwikkelen en voorbereiden van lessen om de werkdruk te verlichten en hoe je deze applicatie kunt gebruiken om makkelijker te differentiëren naar niveau van verschillende leerlingen.
Als laatste activiteit hebben we gekeken naar wanneer het gebruik van GenAI door leerlingen acceptabel is? Aan de hand van de ‘stoplichtmethode‘ hebben we enkele scenario’s besproken. Welke scenario’s zijn wel, niet of misschien acceptabel?
Hieronder vind je mijn slides:
Mijn bronnen over (generatieve) artificiële intelligentie
Deze pagina bevat al mijn bijdragen over (generatieve) artificiële intelligentie, zoals ChatGPT.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie