Hoe kun je zelf een leven lang leren vormgeven?

Professionals op het gebied van leren, opleiden en onderwijs pleiten dikwijls en terecht voor meer investeringen in een leven lang leren. Dit vakgebied is echter zelf ook in ontwikkeling. Onderzoek leidt tot nieuwe inzichten op het gebied van didactiek. Nieuwe theorieën over leren worden geponeerd. Technologische ontwikkelingen bieden mogelijkheden, maar bevatten vaak ook risico’s. Wij moeten dus ook continue bij blijven op ons vakgebied. Deze blogpost bevat enkele tips hoe je dit kunt doen.

De aanleiding van deze blogpost is de bijdrage Five Easy Ways To Engage In Lifelong Learning van John Turner. Ik wil echter mijn eigen invulling geven aan dit onderwerp.

Wat wil je bereiken met een leven lang leren?

Dit is een ongelofelijk lastige vraag. Wil je je verder ontwikkelen in je huidige professie of wil je nieuwe wegen inslaan? Wil je bestaande kennis verbreden of verdiepen? Zijn er ook niet-professionele interesses waar je je verder in wilt verdiepen (wellicht heb je er ook wat aan als professional op het gebied van leren, opleiden en onderwijs)? Welke ontwikkelingen spelen er op jouw vakgebied, waar je meer over moet weten? Welke ontwikkelingen spelen er op andere vakgebieden, die ook relevant kunnen zijn voor jouw professie?

Het kan best zijn dat je hulp nodig hebt om deze vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld van een loopbaanadviseur of een ervaren collega. Maak deze doelen en resultaten expliciet en ontwikkel een plan hoe je deze kunt bereiken. Ontwikkel in feite je eigen curriculum.

Neem eens deel aan een (kort) programma

Een leven lang leren is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid, werkgever en werknemer. John Turner kijkt vooral naar gratis leeractiviteiten (waarover zo meteen meer). Maak je niet te veel afhankelijk van je werkgever. Durf ook zelf te investeren in je professionele ontwikkeling. Hier komen ook steeds meer financiële mogelijkheden voor.

Aanbieders kiezen ook steeds vaker voor korte programma’s, met een toepasbare inhoud. Bij de Open Universiteit kun je bijvoorbeeld de module Innoveren binnen het onderwijs volgen. Deze online module heb ik voor de Open Universiteit ontwikkeld. Eind oktober start hier de module over blended learning als onderwijsinnovatie. Ook deze online module ontwikkel ik voor de Open Universiteit. Op 5 november 2019 start de volgende editie van de post–bachelor opleiding e-learning die door Avans + wordt aangeboden. Ik ben hier gastdocent.

Neem eens deel aan een conferentie

Laatst las ik op Twitter het argument: ik ga niet naar een congres, want de inhoud ken ik al. Dat is inderdaad vaak zo. Toch zijn goede conferenties vaak rijke inspiratiebronnen en ontmoetingsplaatsen. Overweeg ook eens om met collega’s naar een conferentie te gaan en er een ‘leersafari‘ van te maken. Je kunt vaak meer uit een conferentie halen, dan je vooraf denkt.

Neem deel aan gratis online cursussen

Je kunt nog steeds deelnemen aan massive open online courses, bijvoorbeeld van edX en Futurelearn. Je hebt wel veel zelfdiscipline nodig om ze af te ronden. Je kunt ook kiezen voor gecertificeerde versies. Een financiële bijdrage werkt vaak als een stok achter de deur. John Turner adviseert gratis cursussen ook als leeractiviteit.

Lees elke dag

Deze tip is eveneens afkomstig van John Turner, en ik ben het hier hartelijk mee eens. Ik geef er wel een wat andere invulling aan. Begin met het gebruiken van een RSS Feedreader. Abonneer je op interessante blogs. Scan bijdragen en sla interessante bijdragen op. Ik gebruik hier al jaren Pocket voor. Lees interessante bijdragen. Maar lees ook boeken. Over je vakgebied. Of over aanverwante terreinen.

Luister naar podcasts

Ik doe dat zelf spaarzaam. Ik besteed meer tijd aan het lezen. Dankzij RSS filter ik sneller relevante informatie dan dat ik podcasts beluister. Maar er zijn veel professionals die veel genoegen beleven aan het beluisteren van podcasts. Dit is mijn overzicht met podcasts:

overzicht podcasts

Kijk naar educatieve video’s

Bijvoorbeeld op Vimeo, TedX of YouTube. Je vindt op YouTube tutorials, interviews en presentaties. Ga vooral op zoek naar kanalen waar je je op kunt abonneren.

Creëer een netwerk

Turner pleit ervoor om relaties aan te gaan met ‘industry leaders‘. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar het creëren van een netwerk van professionals is inderdaad aan te bevelen. Twitter en LinkedIn zijn wat dat betreft nog steeds goede startpunten. Bijeenkomsten, zoals conferenties, helpen hier ook bij. Leden van je netwerk geven je tips (bijvoorbeeld door te attenderen op interessante artikelen), en eventueel ook feedback. Als sprake is van veel vertrouwen, een gevoel van nabijheid en wederkerigheid, dan kun je veel van een netwerk leren.

Verwerk wat je leest, ziet en hoort

De tips van Turner gaan vooral uit van relatief passief leren. Je leert echter pas echt als je wat doet met datgene wat je leest, ziet en hoort. Je kunt publiek actief leren -bijvoorbeeld door te bloggen, vloggen of podcasts te maken- of meer privé actief leren. Bijvoorbeeld door een leerdagboek bij te houden, waarin je reflecteert. Als je meer in openheid leert, dan kun je daar ook weer terugkoppeling op krijgen (en van leren).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *