Volgens Harold Jarche is het belangrijk je af te vragen welke waarde je toevoegd aan een leernetwerk, op het moment dat je deelt. Een terecht pleidooi, maar mijns inziens niet eenvoudig te realiseren.
Volgens Jarche is delen van bronnen, zoals bookmarks, voor social learning niet voldoende. Het uitsluitend delen van bronnen kan leiden tot meer ruis, in plaats van 'signalen'.
Jarche maakt een onderscheid tussen 'Seek>Sense>Share'. Het gaat er dus ook om dat je betekenis geeft, voordat je deelt. Dat kan bijvoorbeeld door een reflectie of commentaar toe te voegen aan een bron. Het toevoegen van 'tags' (trefwoorden, labels') vindt hij onvoldoende. Jarche geeft ook aan hoe je waarde kunt toevoegen (bijvoorbeeld door te filteren, door bronnen op waarde te schatten, patronen te beschrijven, informatie bijvoorbeeld via visualisaties begrijpelijk te maken, en informatie in een context te presenteren).
Een mooie bijdrage. Ik vind echter wel dat Jarche eenzijdig kijkt naar de bijdrage van een lerende aan een leernetwerk. Ook bij social learning leer je voor jezelf. Het toevoegen van 'tags' doe je vooral voor jezelf (om bronnen gemakkelijk terug te kunnen vinden). Daar is niets mis mee.
Verder onderschat Jarche de waarde van het attenderen. Deze waarde is overigens afhankelijk van de positie van de ontvanger. Als ik voor het eerst bijvoorbeeld via Twitter geattendeerd wordt op een interessant artikel, dan is dat op zich al waardevol. Als ik het artikel voor de zoveelste keer voorbij zie komen, dan heeft dat voor mij geen waarde. Behalve als ik door de herhaling gestimuleerd wordt er toch eens naar te kijken.
Daarnaast maakt het medium ook uit. Het is irritant als je via een 'push medium' als e-mail herhaaldelijk wordt geattendeerd op 'nieuws'. Via een 'push medium' als Twitter is dat minder vervelend (die bijdragen filter je gemakkelijker uit). Weblogs vind ik bij uitstek media om te gebruiken om te becommentariëren of te reflecteren. Aanvankelijk, meer dan tien jaar geleden, gebruikte ik mijn blog ook om te attenderen. Daar gebruik ik inmiddels Tumblr en Twitter voor.
Tenslotte maakt het feit dat je deel uit maakt van meerdere netwerken (zoals privé, hobby of e-learning), maar wel dezelfde media gebruikt, het 'waarde toevoegen' ook ingewikkeld. Media als Facebook, Twitter of Google Plus maken het de gebruiker niet eenvoudig om bijdragen te delen binnen specifieke netwerken. Bij Google Plus kan ik mensen bijvoorbeeld wel aan thematische kringen toevoegen, maar vervolgens zie ik ook hun bijdragen die niets met de kring te maken hebben.
Overigens sta ik achter de boodschap om kritisch na te denken vóór je wat deelt.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Een reactie