Birger Tralau is tijdens het EADL-congres in een illustratieve en praktische presentatie op deze vraag ingegaan. Tralau werkt bij de grootste organisatie voor afstandsleren in Duitsland, met ongeveer 55 duizend studenten die gebruik maken van een online campus (ILS).
Deze online campus bevat volgens de spreker ook verschillende social netwerkfunctionaliteiten. Studenten zoeken vaak contact met collega-studenten, die hetzelfde studeren. Vervolgens kunnen ze een lijst met contacten aanleggen. Bij de profielfunctie kunnen studenten ook de belangstelling invullen. Je kunt zelfs aangeven welke boeken je op dat moment bestudeert.
Je krijgt vervolgens op basis van ingevulde gegevens te zien wie gelijke interesses heeft, of in hetzelfde postcodegebied woont. Bij contacten heb je ook de mogelijkheden om jouw contacten aan anderen te laten zien.
Dankzij deze omgeving zoeken studenten elkaar op, bijvoorbeeld om samen naar een seminar te reizen. Uiteraard kun je via deze campus ook vragen stellen aan collegastudenten, en daarbij ook de relevantie van de vraag aangeven.
Deze functionaliteiten lijken sterk op wat in Facebook kan. Bij de Open Universiteit zijn we met vergelijkbare zaken bezig. Daar zal ik in een later stadium op terug komen.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie