Van 30 oktober tot en met 6 november aanstaande organiseren Celstec (Open Universiteit) en Kennisnet de online masterclass “Hoe beoordeel je multimediaal leermateriaal?“. Deze gratis online masterclass wordt verzorgd door prof. dr. Liesbeth Kester. In deze masterclass presenteert zij een Educatieve Kijkwijzer. Deze Kijkwijzer geeft aan hoe je de kwaliteit van een educatief filmpje of programma kunt beoordelen.
Op internet is veel videomateriaal aanwezig. Deze video’s worden steeds meer door docenten in het onderwijs ingezet. Effectief leren gaat echter alleen met educatieve filmpjes of programma’s van hoge kwaliteit. Het is dus zaak dat je op de hoogte bent van de kwaliteitskenmerken van filmpjes zodat je weloverwogen de meest effectieve filmpjes kunt kiezen uit het grote aanbod.
Met behulp van de Educatieve Kijkwijzer kun je niet alleen de kwaliteit van een educatief filmpje of programma beoordelen maar ook de verschillende functies die programma’s of filmpjes kunnen hebben herkennen. Daarmee leer je ook in welke leerbehoefte dit multimediaal leermateriaal voorziet. Ook geeft de Kijkwijzer aan welke aanvullende activiteiten nodig zijn om bepaalde leerdoelen te halen en meer uit de filmpjes of programma’s te halen.
De Educatieve Kijkwijzer is gebaseerd op inzichten vanuit cognitief psychologisch en onderwijspsychologisch onderzoek en is bedoeld om u te informeren over effectief leren van bewegende beelden zodat u zelf de beste keuzes kunt maken en niet afhankelijk bent van de meningen van anderen.
Liesbeth Kester heeft deze Educatieve Kijkwijzer ontwikkeld. Zij is Bijzonder Hoogleraar Multimediale Educatie bij de Open Universiteit.
Deze OpenU Kennisnet masterclass maakt deel uit van de Massive Open Online Course over e-learning, die Celstec dit najaar samen met Kennisnet organiseert. Deze online masterclass kan echter ook los worden gevolgd.
Deelname is gratis, inschrijven verplicht.
De livesessie is op vrijdag 1 november van 15-16 uur. Op dinsdagavond 5 november zijn twee live papersessies.
Je moet geregistreerd gebruiker zijn van OpenU om je te kunnen inschrijven.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Hoi Wilfred, weet jij of de kijkwijzer vrij te gebruiken is? Uiteraard met bronvermelding
Volgens mij kun je e Kijkwijzer vrij gebruiken.
waar kan ik de kijkwijzer raadplegen ?
In de oratie van Liesbeth Kester. Staat in de community van deze masterclass. Ik kan ‘m nog niet vrij toegankelijk online vinden. Komt er wel aan, weet ik.
In onderstaand blog staat een link naar de checklist:
https://blog.uvt.nl/estherbreuker/?tag=educatieve-kijkwijzer