Het verschil tussen agentic AI en AI-agents

Twee termen die bij AI regelmatig door elkaar worden gebruikt zijn “AI agents” en “agentic AI”. Bernard Marr legt in The Important Difference Between Agentic AI And AI Agents het verschil uit.

image of a student collaborating with a generative AI-tool to generate creative ideas.AI-agents zijn specifieke toepassingen die zelfstandig complexe problemen, die meerdere stappen vereisen om op te lossen, kunnen oplossen met minimale menselijke begeleiding. Deze agents worden volgens Marr nu al toegepast in sectoren zoals bankwezen en e-commerce voor identiteitsverificatie, het automatiseren van transacties en het verbeteren van dienstverlening.

Agentic AI verwijst volgens de auteur naar het bredere onderzoeksgebied dat zich richt op het ontwikkelen van AI-modellen die zelfstandig kunnen functioneren. Hierbij wordt onderzocht hoe machines autonoom kunnen werken en beslissingen kunnen nemen.

Marr gebruikt de volgende vergelijking: AI-agents zijn als specifieke medicijnen voor bepaalde aandoeningen, terwijl agentic AI het gehele farmaceutische onderzoeksveld vertegenwoordigt dat deze medicijnen ontwikkelt. De term “AI-agents” verwijst naar een specifieke toepassing van agentic AI en “agentic” verwijst naar de AI-modellen, algoritmen en methoden die ervoor zorgen dat ze werken.

De auteur merkt op dat huidige AI-agents nog geen artificiële algemene intelligentie (AGI) zijn. Ze kunnen complexe maar specifieke taken uitvoeren waarvoor ze zijn ontworpen, maar missen het vermogen om hun kennis breed toe te passen zoals mensen dat kunnen.

Naarmate het onderzoek vordert, zullen we volgens Marr steeds geavanceerdere agents zien die verschillende taken kunnen automatiseren. Als robots en ‘agents’ samenwerken, kunnen ze ook lichamelijk werk overnemen. Denk aan ingewikkelde taken in de bouw of techniek.

Mijn opmerkingen

Voor een goed begrip van (generatieve) AI is het belangrijk om deze verschillen te kennen. Ik verwacht ook dat leren, opleiden en onderwijs geraakt zullen worden door deze ontwikkelingen. We zullen bijvoorbeeld te maken krijgen met AI-agents die in staat zullen zijn feedback te geven op inhoud. Verder zullen we te maken krijgen met ‘agentic’ AI waarbij AI-tools gebruik maken van data uit verschillende systemen, bijvoorbeeld om de inschrijving van een lerende binnen een opleiding af te handelen. In een aparte blogpost ben ik ingegaan op mogelijke toepassingen van agentic AI op het gebied van onderwijs en leren en ontwikkelen.

Mijn bronnen over (generatieve) artificiële intelligentie

Deze pagina bevat al mijn bijdragen over (generatieve) artificiële intelligentie, zoals ChatGPT.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *