Het fenomeen Twitter

Ik kom nog héél vaak mensen tegen die nooit van Twitter hebben gehoord. En ik kom nog meer mensen tegen, die de 'zin' van microbloggen niet inzien. Alan Levine denkt echter dat Twitter langzamerhand breder geaccepteerd wordt:

Like the web first did about 12 years ago, Twitter seems to have jumped an inflection point from something weird and for geeks only… to something else.

De vergelijking met het internet zelf is wel frappant. Afgelopen weekend moest ik ook denken aan diegenen die eind 1995 tegen mij zeiden dat e-mail een hype was. Elke nieuwe technologie en functionaliteit wordt aanvankelijk schijnbaar niet serieus genomen. Maar wie kent een technologie die snel is opgekomen, maar ook weer snel van het toneel is verdwenen terwijl er geen logische opvolger voor was?

In zijn blogpost probeert Levine betekenis te verlenen aan Twitter. Hij vergelijkt microbloggen met het opvangen van 'halve gesprekken':

It is the sloppiness and serendipity I prefer. It adds some element of mystery and intrigue. It is the chaotic nesting of connections that I find interesting, but that’s likely not the way everyone likes it.

Verder vindt hij het boeiend om op een andere manier aangesproken te worden (@you), en constateert hij dat direct messaging de nieuwe vorm van e-mail is (in elk geval binnen een bepaald netwerk). Levine constateert ook dat mensen met elkaar verbonden lijken te zijn, die anders geen contact met elkaar hadden. Volgens Levine zorgt Twitter daarom voor hyper-connecties.

Twitter: inderdaad een boeiend fenomeen, waarvan we de echte betekenis pas over een jaar of tien zullen doorgronden.

Zie ook mijn bookmarks over microbloggen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

8 reacties

  1. Ik ben er ook nog niet uit of ik twitter nu écht waardevol is.
    Twitteren doe ik nog niet zo lang en ook niet veel, maar ik heb toch al wel het potentieel ervan kunnen ervaren. Je kan bv. vragen stellen en antwoorden bieden aan anderen, die je anders nooit zou hebben gekend (leren van elkaar!) en dat tegen een enorme snelheid.
    Nog een persoonlijk voorbeeld, Wilfred: ik ben absoluut geen voetbalfan en kijk er dan ook nooit naar. Maar ik herinner me dat ik zo’n half jaar geleden door jouw tweets op de hoogte werd gehouden van de stand van zaken in een of andere belangrijke voetbalmatch tussen Turkije en ?. Zo kon ik de dag nadien eens een keer meepraten over het voetbal met mijn Turkse leerlingen 🙂
    Maar of ik nu echt essentiële zaken heb geleerd of gedaan door Twitter? Niet echt. Daarvoor is mijn netwerk ook nog te beperkt. (Niemand die ik in real life ken, zit ook op twitter)
    Mijn voorlopige conclusie: het heeft potentieel, maar veel zal afhangen van hoeveel mensen het zullen oppikken.
    Voorlopig is het gewoon fun, en dat is op zich ook al waardevol…

  2. Sinds de zomer ben ik actief op twitter. De zomervakantie was een mooie gelegenheid om me daar eens in te verdiepen. In de paar maanden tussen toen en nu ben ik 288 tweeps gaan volgen en 159 volgen mij. Sindsdien krijg ik dagelijks heel veel tips die ik in mijn werk als ICTO-projectleider en onderwijskundig adviseur goed kan gebruiken.
    Ik heb contact gelegd met collega’s bij andere hogescholen en universiteiten die ik niet kende en nog nooit ontmoet had, in binnen- en buitenland. Maar ook met allerlei andere mensen die interessante dingen doen. En uiteraard geef ik ook tips. Mijn werk is er rijker van geworden en voor een deel makkelijker. Maar het onderhouden van mijn netwerk op twitter kost natuurlijk ook tijd. Voor mijn gevoel levert het me meer op dan het me kost.
    Inmiddels heb ik een aantal van hen wel ontmoet. Twitter helpt me ook om IRL-contacten te onderhouden. Vooral omdat de communicatie op twitter ’s avonds gewoon daar gaat. Om 5 uur lees je “bijna tijd om naar uis te gaan” en om 6 uur “wij eten vanavond spaghetti, en jullie?” o.i.d. En op die manier leer ik mijn professionele contacten ook persoonlijk wat kennen. Dat vind ik leuk.
    Maar er is nog meer, een paar highlights:
    – Omdat een tweet beperkt is tot 140 tekens is twitteren ook een constante oefening in kort en bondig formuleren.
    – Veel tweeps bloggen, en dat heeft mij geïnspireerd om ook een weblog te starten.
    – Mijn verzameling links in delicious breidt zich steeds verder uit, en ook mijn delicious-netwerk.
    – En ik ben (eindelijk) de meerwaarde van RSS gaan zien. Ik volg nu 50 sites en ook dat aantal groiet snel.
    Kortom, ik heb veel geleerd door twitter te gaan gebruiken en blijf dagelijks meer leren over mijn werk en over netwerken. Ik denk niet dat het 10 jaar zal duren voor we de echte betekenis van twitter gaan doorgronden. Dat gaat vast veel minder tijd kosten.
    Oh, mijn twitternaam is @EddeBu…

  3. Ik Twitter nog helemaal niet twijfel erg of het me niet al te veel zal afleiden. Vandaag is mijn laatste werkdag voor dit jaar. Mooie gelegenheid om in de vakantie eens een account aan te maken en te merken of het iets voor mij is..
    Bovenstaande argumenten maken me erg nieuwsgierig!

  4. ik twitter me suf :-), afwisselend om nieuwtjes op te pikken, test invites te krijgen maar ook om te kletsen. snelheid en tijds en plaatsonafhankelijk is handig. Daarnaast ook voor contacten en uitwisseling. Met name de live verslaggeving van evenementen is handig, later even doorlezen en op de hoogte. De 140 tekens is een uitdaging.

  5. Sinds kort gebruiken we Twitter ook op school bij Mediapedagogiek. We proberen zelfs een Twitterfountain op een van de lcd-schermen bij ons in de gang te krijgen. Dan kunnen we boeiende, relevante en leuke zaken delen via dat scherm doormiddel van de fountain en tagging. Zo proberen we die schermen wat dynamischer te maken en een manier op te zetten van (kennis)deling binnen de opleidingen en gebouw. De fountain wordt op dezelfde manier ook gebruikt op veel conferenties.
    Twitter is maar en tool. Het wordt waardevol als je er bewust en doelgericht mee bezig gaat Daarom is het ook moeilijk uit te leggen wat het nut van Twitter is. Ik zelf heb in totaal aan 600 euro aan entreekosten voor conferenties bespaard dankzij mijn Twitter-contacten. Niet zo heel gek lijkt me.
    Daarbij gaat Twiitter verder dan enkele maar de site van Twitter, dankzij oa RSS. De fountain is daar een voorbeeld van, die ook nog eens een mashup is van afbeeldingen via Flickr.
    De kracht van Twitter? Dat bepaal je zelf! Het is een tool die kan gebruiken, net als een hamer en een hamer is opzich zelf ook nutteloos. Het is maar hoe je het gebruikt en dat is voor iedereen net weer iets anders.

  6. Een prachtige tool, maar ook een enorme tijdsverspiller.
    Ik zie zeker de voordelen van een netwerk, maar ben er nog niet over uit of het voldoende meerwaarde biedt.
    En 600 EUR aan congreskosten vallen meer dan weg tegen de kosten van een uurtje twitteren per dag 😉

  7. @ Rene: Voor een student is dat nog redelijk wat. Verder levert me dat uurtje Twitteren per dag veel andere dingen op die ik kan gebruiken voor mijn studie (en werk). Tevens levert Twitter mij ook tijdwinst op, omdat ik veel zaken bij vergaderingen niet meer besproken of geïntroduceerd hoeven te worden. Het gesprek is al geopend of gevoerd op Twitter. Het is maar net hoe je het gebruikt en wie je volgt.
    Twitter voor jou een tijdsverspiller? Dan doe je toch iets verkeerd. Of ik heb een andere waarde over het fenomeen tijd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *