HAN trekt stekker uit BlackBoard

Dat steeds meer instellingen voor hoger onderwijs zich bezinnen op hun elektronische leeromgeving (ELO), blijkt al uit een recente studie van de Open Universiteit. Van meer recente aard is het bericht dat de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) afscheid neemt van BlackBoard, ten gunste van een ELO die gebaseerd is op Sharepoint van Microsoft. Belangrijkste reden: de behoefte aan een meer flexibele ELO, die beter moet passen bij het eigentijdse onderwijs van de HAN.

De HAN heeft overigens niet op de OU-vragenlijst gereageerd en behoort dus ook niet tot de respondenten die aangeven zich te bezinnen op hun ELO. De HAN werkt al langere tijd met Sharepoint, maar heeft BlackBoard er lange tijd naast gebruikt. Nu trekt men dus de stekker uit deze ELO. Voor mij een signaal dat BlackBoard zijn positie als ELO-marktleider binnen het Nederlandse hoger onderwijs aan het verliezen is.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

5 reacties

  1. De HAN is nog lang niet klaar om verantwoordelijk met Scolar(aka Sharepoint om te gaan) Het is voor de studenten nog helemaal niet duidelijk hoe het werkt. Het idee van een eigen internetpagina per student is voor mij ook niet echt interessant als je dan nog 5* door moet klikken naar projectgroepen. Dit kan sneller als de HAN meer toepassingen van deze ELO opent voor de student, maar dit word ons niet toevertrouwd.
    ook zit deze toepassing achterin het intranet van de HAN verstopt, dat maakt het dus ook nog eens niet echt snel toepasbaar.
    BB is misschien wat out-of-date, maar het heeft een duidelijke lay-out, en makkelijke bediening.
    Was getekend,
    een HAN-student

  2. “Belangrijkste reden: de behoefte aan een meer flexibele ELO, die beter moet passen bij het eigentijdse onderwijs van de HAN. ”
    Tja leuk argument, maar inhoudelijk zegt het natuurlijk helemaal niets. Wat verstaat de HAN onder een flexibele ELO en wat onder eigentijdse onderwijs.
    Ik heb al veel verschillende ELO’s zowel als student als beheerder mogen bekijken Blackboard, Moodle, Fle, N@tschool en Fronter.
    Als ik eerlijk ben dan gaat mijn voorkeur op dit moment toch naar een goed ingerichte blackboard omgeving uit met Moodle als goede tweede keuze. Deze hebben voor mij als voordeel dat ze er uiteindelijk het simpelste uitzien, maar daardoor ook het prettigste werken.
    Maar ik denk dat als ik het echt zou onderzoeken ik als conclusie kan trekken dat alle systemen dezelfde functionaliteiten hebben en door veel docenten hetzelfde ingericht worden (dat dezelfde functionaliteiten wel en niet worden gebruikt)
    Ik vraag me dus ook af of die flexibiliteit wel gewenst is. Zowel door docenten als door studenten.

  3. zou ik mogen vragen; ik heb binnekort voor het eerst ook een stage in het onderwijs. stel dat ik een openscource elo zou willen gebruiken…welke zou dan handig zijn in het basisonderwijs? en wat is een goed programma als ik met mijn klas(Hoger onderwijs) hierin iets zou willen doen?

  4. @ Martijn,
    Het meeste geschikte systeem is dan denk ik toch Moodle (www.moodle.org). Dit is voor zowel de beheerder als de lerende gebruiksvriendelijk in te richten. Juist het inrichten is hierbij het belangrijkste.
    Kijk b.v. naar een blackboard. Dit kan heel erg prettig werken als alle cursussen die er in staan op dezelfde manier worden vormgeven, en als alle onnodige of niet gebruikte functionaliteten uit staan.
    Maar als iedereen het op zijn eigen manier gaat misbruiken en alle knopjes aan zet, materialen op verschillende plaatsen neerzet etc, dan wordt het een erg gebruikersonvriendelijk systeem.
    Bedenk vooral ook wat je met de “ELO” wilt doen en of je hier wel een ELO-systeem voor nodig hebt.
    Want vooral in het basisonderwijs zijn er een hoop andere systemen die misschien wel veel meer toevoegen aan jou onderwijs dan een ELO.
    Kijk b.v. ook eens naar de mogelijkheden van Wiki’s, Weblogs, of een simpele CMS.
    Hetzelfde geld voor het systeem wat je in het hoger onderwijs wilt inzetten. Moodle is een interessante ELO. Maar als je dit systeem voor projectmanagement of kennisdeling wilt inzetten zou je misschien beter kunnen kiezen voor een wiki-systeem of een projectmanagement systeem.
    Zelf hebben ik op school veel gewerkt met http://www.phprojekt.com/ om onze projectgroep te ondersteunen.

  5. bedankt, hier kan ik eens naar kijken! ga door met bloggen. blijft interessant!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *