Advertising Age presenteert interessante feiten over mediagebruik door de Generatie Einstein. Maar liefst 96% van alle jongeren die online zijn participeren minstens één keer per week in een social network (zoals Facebook of MySpace). Het onderliggende onderzoek is vanuit marketing oogpunt uitgevoerd. Toch is het artikel Social Networking Reaches Near Full Penetration Among Teens and ‘Tweens ook vanuit onderwijsoogpunt de moeite waard. In de eerste plaats had ik niet verwacht dat (Amerikaanse) jongeren zo massaal bezig zijn met social networking. Verder vind ik de volgende typering boeiend
The operative distinction they’re making is: ‘Do not interrupt me en route to a connection with one of my peers or in the midst of a conversation (…) Enhance or facilitate my social-networking experience. Offer me utilities to enhance my production process or tools to help me better able to express or engage myself
Moet het onderwijs daarop inspelen of zich juist verre houden van social networking? Dit onderwerp is vaak bediscussieerd, maar nog nooit uitbediscussieerd. En daar zal het voorlopig ook niet van komen, vermoed ik.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Mijn stagiaires gaan braaf aan de Hyves, omdat ik dat zo leuk voor ze vind. 96%? Volgens mij duurt het nog even voordat de PABO die penetratiegraad bereikt.
Wat ik erg interessant vind, is het gegeven dat veel jongeren ook hun ouders betrekken bij hun sociaal network.
Zou er ooit een studie komen naar het verschil in relatie tussen kinderen en hun ouders afhankelijk van de vraag of ze wel of niet online contact met hun ouders hebben?
Bij ons in huis: huiswerkvragen komen per msn, ik zit in de vriendenkring van mijn kinderen op Hyves en als ik een knarrige opmerking maak over soms wat al te kort door de bocht typeringen achter hun msn naam (Naam, mijn opa had een hartaanval), dreigen ze me uit hun netwerk te verwijderen, en soms wensen ze me vanaf msn welterusten of contacten ze me terwijl ze op school in het computerlokaal zitten.
Lezen bij de buren
Ik heb graag dat mensen hier mijn stukkies komen lezen, maar elders wordt ook nog wel eens wat interessants geschreven. Wilfred Rubens had de afgelopen dagen wel wat stukken die de moeite waard zijn:
De acceptatie van nieuwe tools door docenten is voor…
@Saranna: goede vraag, lijkt me een leuke studie om eens te doen! Ik heb namelijk soortgelijke ervaringen met mijn kinderen en nu ze allebei studeren en op kamers wonen, is dat ‘social network’ contact alleen maar belangrijker geworden.