Via Stephen Downes ben ik vandaag op een aantal blog posts gestuit waarin de eigenaren aangeven waarom zij de commentaarfunctie bij hun blog post hebben uitgeschakeld. Uiteraard moet iedereen dat zelf weten. Persoonlijk vind dit een kwalijke zaak, en ik zal dit proberen te onderbouwen aan de hand van een aantal tegenargumenten.
De weblog wordt in deze blog posts beschouwd als een instrument van de blogger zelf, als een persoonlijk thuis op internet. Er worden vergelijkingen gemaakt met een krant, waar je anderen ook geen aantekeningen op laat maken.
Verder schrijven de auteurs dat mensen ook via e-mail kunnen reageren (en veelal meer verdiepende commentaren geven), of de auteur via een eigen blog van repliek kunnen dienen. Daarnaast worden praktische redenen opgevoerd (de weblog laadt sneller, je hoeft niet te modereren, je kunt kortere berichten schrijven omdat je niet alles hoeft toe te lichten, en je houdt meer tijd over).
Ik vind een vergelijking met offline producten als een krant misplaatst. Internettoepassingen worden sowieso dikwijls ten onrechte vergeleken met offline toepassingen. Een blog heeft m.i. een ander doel dan een krant. En ook een ander doel dan een gewone website.
Een blog is wat mij betreft juist bedoeld om een dialoog aan te gaan. Juist via een dialoog kun je kennis creëren, en/of tot betere argumentatie komen. Blogs hebben niet alleen als functie om te zenden. Ik reageer inderdaad ook vaker op anderen via mijn eigen blog (zoals nu). De attentiewaarde is daarbij natuurlijk hoger.
Maar je mag m.i. niet verwachten dat iedereen die zich wil mengen in een dialoog, ook een weblog start. Of twittert, reageert via Facebook of Google +. Je hebt te maken met diverse internetgebruikers. En er zijn ook genoeg mensen die vooral willen reageren via commentaren. Twitter is in mijn ogen een wat oppervlakkig medium voor uitgebreide discussies. Bezoekers mogen wat mij betreft ook reageren via e-mail. Maar de waarde voor een daadwerkelijke dialoog is geringer.
Tenslotte de praktische bezwaren. Ja, inderdaad. Modereren en reageren kost tijd. Ik modereer dagelijks, maar reageer bijna nooit onmiddellijk. Bezoekers moeten vooral ook de gelegenheid krijgen op elkaar te reageren. Ik probeer een aantal keren per week tijd vrij te maken om te reageren. Want hoe belangrijk vind je een dialoog?
- D’Arcy Norman: on no comments
- D’Arcy Norman: on no comments, part 2
- Matt Gemmell: Comments Still Off
- Stephen Downes: on no comments
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Ik ben het helemaal eens met je, de dialoog moet juist waarde geven aan stukken. Feedback en reflectie is ook voor de blogger een leermoment, het geeft je de ruimte je mening bij te stellen of juist te versterken!
Vandaag een bijeenkomst bijgewoond van Steven van Belleghem, die met zijn boek “The Conversation manager” aangeeft dat je juist de dialoog moet zoeken.
Niet gereageerd op blogpost van @wrubens via zijn eigen blog, ben het niet mee eens. Is namelijk eigen keuze. http://t.co/UE5Id0ol #bloggen