Deze conclusie staat in een artikel over een meta-studie. Deze studie is gepubliceerd door de American Educational Research Association (AERA). De onderzoekers concluderen dat het gebruik van online video’s zoals kennisclips kan leiden tot “kleine verbeteringen” ten aanzien van leerresultaten, terwijl het vervangen van bestaande inhoud door video’s grote voordelen voor het leren kan hebben.
De onderzoekers hebben voor deze meta-studie 105 onderzoeken met in totaal 7776 lerenden geanalyseerd. Belangrijke bevindingen zijn:
- De onderzoekers hebben de effectiviteit van video’s (zowel opgenomen inleidingen en speciaal opgenomen en gemonteerde clips met audio- en visuele elementen) vergeleken met andere vormen van instructie waaronder face-to-face lezingen, tutorials of leesopdrachten. De onderzoekers hebben niet gekeken naar studies waarbij bijvoorbeeld een heel ander didactisch concept is toegepast en ook andere variabelen een rol spelen. Denk aan de “flipped classroom”. Ze hebben dus eigenlijk alleen gekeken naar het vervangen van instructievormen door online video’s.
- Video’s blijken effectiever te zijn voor het aanleren van vaardigheden en het kunnen uitvoeren van procedures, dan voor het overdragen van kennis. Dat komt volgens de onderzoekers omdat video’s een authentiek perspectief bieden en jou in staat stellen vaardigheden door het oog van de uitvoerder te bekijken. Dit sluit m.i. ook aan bij één van David Merrill’s first principles of instruction: leren wordt bevorderd als nieuwe kennis wordt gedemonstreerd aan de lerende.
- Het gebruik van video’s leidt zelfs tot iets betere leerresultaten dan face-to-face instructies door een docent.
- Zeer interessant is de constatering dat de resultaten van het onderzoek “robuust” zijn voor verschillende contexten (colleges of lessen), vakken (zoals exacte vakken of talen), soorten video (bijvoorbeeld demonstraties of opgenomen colleges), videoduur en of de vraag of een beoordeling wel of niet plaatsvindt na het gebruik van de video.
- Het gebruik van video leidt sowieso tot iets betere leerresultaten, maar vooral tot een sterke verbetering als video’s worden gebruikt in aanvulling op het bestaande onderwijs. Dit ligt m.i. voor de hand omdat extra inspanningen meestal leiden tot betere leerresultaten.
- De onderzoekers geven als mogelijke verklaring voor de positieve effecten van het gebruik van online video: lerenden hebben meer controle over hun cognitieve belasting omdat zij video’s in eigen tempo en naar behoefte kunnen bekijken (pauzeren, terugspoelen, versnellen, vertragen), terwijl docenten de cognitieve belasting beter kunnen optimaliseren door video’s te bewerken.
Het gebruik van online video heeft dus een positief effect op leerresultaten, al is het positief effect voor het bestuderen van informatie beperkt. De context doet er ook niet echt toe. We beschikken ook over meer mogelijkheden dat voorheen om online video’s interactief te maken en te structureren.
Tegelijkertijd vergt het maken van online video de nodige tijd en inspanningen, zelfs als je gebruik maakt van eenvoudige tools en geen gebruik maakt van professioneel gemaakte kennisclips.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Wilfred,
Waarom link je naar een Engelstalige bespreking van het artikel en niet naar het artikel zelf? Trouwens, ook de Engelstalig stuk linkt niet naar de studie!
Dag Paul,
Ik heb het artikel op Campus Technology gelezen. De originele bijdrage is te vinden via https://journals.sagepub.com/stoken/default+domain/XK5QXBX6TVJFARNHFBZC/full
Bedankt