Via een tweet van Rob Rapmund (@robrap) kwam ik terecht bij een blogpost van Robert Scoble, waarin hij de gratis iPad app Flipboard bespreekt. Met behulp van Flipboard kun je Twitter-berichten en Facebook-berichten in de vorm van een tijdschrift bekijken. Je krijgt dan vaak de hyperinks waarna je verwijst, bij de tweet te zien.
De applicatie is onderverdeeld in negen secties. Behalve je Twitter- en Facebook-account kun je je ook abonneren op voorgeselecteerde secties (zoals FlipTech of Tech Influencers; sterk georiënteerd op de Amerikaanse markt). Je kunt je ook abonneren op individuele 'tweeps' of op Twitter-lijsten. Besloten Twitterlijsten vindt Flipboard echter niet. Dat geldt ook voor een aantal Nederlandstalige lijsten. Flipboard is ook geen vervanger van een RSS-feed reader.
Toen ik Flipboard vanochtend wilde inrichten, kreeg ik meteen de 'over capacity'-melding. Maar daarna lukte het wel.
Flipboard verbindt in feite twee concepten met elkaar. Enerzijds nieuwsgaring via social media, anderzijds de presentatie in de vorm van het traditionele magazine (maar dan op de iPad, met de bijbehorende extra mogelijkheden).
De applicatie is duidelijk in ontwikkeling. Ik mis bijvoorbeeld nogal wat filtermogelijkheden die ik bij Twitter-applicaties wel heb. Ik heb ook de indruk dat Flipboard traag is in het verwerken van tweets. De reactie-mogelijkheden zijn ook beperkter dan bij bijvoorbeeld Tweetdeck. Tenslotte vraag ik me ook af of je met behulp van Flipboard berichten niet trager scant dan bij andere Twitter-applicaties.
Interessant is wel dat Flipboard bepaalde berichten prominenter toont, op basis van bepaalde algoritmen zoals het aantal retweets of het aantal followers. Dat kan helpen bij het scannen van belangrijke berichten, hoewel een dergelijke 'expert-benadering' de gedachte dat iedereen dankzij web 2.0 kan publiceren (en zijn/haar kennis kan delen), ondermijnt.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie