Er wordt vaak veel verondersteld als het gaat om de wijze waarop jongeren omgaan met sociale netwerken. Daarom vind ik het positief dat Pew Internet hier onderzoek naar heeft gedaan. Het onderzoek richt zich overigens op Amerikaanse jongeren tussen de 12 en 17 jaar. Er is vooral gekeken naar hoe jongeren participatie in sociale netwerken ervaren, en hoe zij omgaan met negatief gedrag binnen sociale netwerken. Ook heeft men onder meer gekeken naar hoe de omgeving van jongeren ongewenst online gedrag probeert te voorkomen.
Eén van de conclusies is dat de meerderheid van de jongeren meent dat andere jongeren zich op een vriendelijke manier ten opzichte van anderen gedragen. Volwassenen, die sociale media gebruiken, blijken echter positiever te zijn over gedrag van anderen dan jongeren. Maar liefst 88% van de jongeren, die actief zijn op sociale netwerken, zijn wel een getuige geweest van gemeen of wreed gedrag van anderen. 15% van de jongeren is zelf wel eens slachtoffer geworden van online gemeen gedrag, 19% van online pesten. Bijna 80% van de jongeren vindt de positieve effecten van sociale netwerken echter groter dan de negatieve effecten.
Jongeren blijken online gemeen gedrag vooral te negeren. Maar een aanzienlijk deel meldt ook dat zij mee hebben gemaakt dat andere gebruikers het opnemen voor degenen die onheus worden bejegend. Een andere bevinding luidt:
Two-thirds of teens who have witnessed online cruelty have also witnessed others joining in – and 21% say they have also joined in the harassment.
Jongeren vallen meestal terug op hun ouders of vrienden voor advies hoe om te gaan met negatief gedrag. Een meerderheid van de jongeren denkt overigens na over de vraag of online bijdragen ooit negatief voor hen kunnen uitwerken. Dat heeft 55% van de onderzochte jongeren er ooit van weerhouden om een bepaalde bijdrage te publiceren, schrijven de onderzoekers. Een aanzienlijke groep jongeren vertoont onine echter ook gedrag dat ooit tegen hen kan worden gebruikt. Zo deelt 30% van de jongeren hun wachtwoord met vrienden (meiden doen dit vaker dan jongens).
Het onderzoek laat tenslotte ook zien dat ouders zich in grote getalen bezighouden met het gedrag van hun kinderen op sociale netwerken. 87% bespreekt met hun kinderen de online ervaringen.
Een mooi overzicht. Positief vind ik de actieve betrokkenheid van ouders en het feit dat een ruime meerderheid van de jongeren meer positieve dan negatieve ervaringen met sociale netwerken heeft. De percentages negatieve ervaringen, kwalijk en onverstandig gedrag vind ik echter zorgwekkend.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie