Tyler Cowen heeft de kans gehad ervaring op te doen met GoogleGlass. Hij loopt niet over van enthousiasme. De toegevoegde waarde van GoogleGlass moeten we grotendeels nog ontdekken.
Cowen stelt dat stemherkenning goed werkt, en dat de foto’s en video’s die je met deze ‘bril’ maakt van acceptabele kwaliteit zijn. Het meest opvallende is volgens hem dat dit eenvoudige apparaat sowieso bestaat (de review van Engadget illustreert de fraaie vormgeving).
De nadelen zijn echter aanzienlijk:
- Je kunt GoogleGlass eigenlijk niet in combinatie met een gewone bril gebruiken. Het gebruiken van GoogleGlass tijdens andere activiteiten is lastig en vermoeiend.
- Je hebt op dit moment Wifi nodig om GoogleGlass te kunnen gebruiken.
- Het contact maken met draadloze systemen verloopt volgens Cowen niet vlekkeloos.
- Je kunt GoogleGlass maar moeilijk veilig opbergen als je deze bril niet langer wilt dragen.
- Het switchen tussen applicaties verloopt onvoldoende intuïtief.
- Bestaande apparaten, zoals de iPad, kunnen het meeste dat GoolgleGlass kan, net zo goed (of beter) en snel.
- Cowen heeft nog geen voordelen van de ‘hands free’-eigenschap ervaren.
De praktische bezwaren van Cowen worden ongetwijfeld opgelost. De meest belangrijke kritiek heeft m.i. te maken met de toegevoegde waarde van de unieke eigenschappen van GoogleGlass in relatie tot de functionaliteiten.
- Ben je wel in staat om complexe handelingen uit te voeren (zoals autorijden), en tegelijkertijd GoogleGlass te gebruiken?
- Wanneer heb je behoefte om direct informatie op te zoeken, foto’s of video’s te maken, of te communiceren met anderen terwijl je je handen hiervoor niet kunt gebruiken?
- Aan welke functionaliteiten hebben we behoefte die gemakkelijker, beter of prettiger kunnen worden uitgevoerd met je ogen en stem, dan met je handen?
Vooralsnog zie ik de belangrijkste toegevoegde waarde van GoogleGlass in het demonstreren van handelingen aan anderen (of anderen mee laten kijken om feedback te krijgen), bij trainingen als snel beslissingen genomen moeten worden (augmented reality), of op het gebied van performance support. Het is de vraag of het sneller kunnen gebruiken van technologie de aanschaf van deze bril rechtvaardigt. Dat zal deels ook een persoonlijke keuze zijn.
Cowen concludeert ook:
Glass brings us yet one step closer to a future world of pure seamless magic, albeit a magic for acrobatic eyes only.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie