Enkele overwegingen bij draadloos Internet

Deze dagen maak ik voor het eerst echt gebruik van draadloos Internetten. Internetten vanuit hotellobby’s en hotelkamers, conferentie- en vergaderlocaties en vliegvelden. Echt any time, any place, any where.

De aanleiding om deze dagen een laptop met een wireless LAN-card mee te nemen was dat ik enerzijds in staat zou zijn om mijn mail bij te houden (zodat ik bij thuiskomst niet geconfronteerd zou worden met massa’s mail) en dat ik de mogelijkheid zou hebben om mijn impressies via mijn weblog te verwerken (leren) en met geïnteresseerden te delen.

Een aantal zaken vallen mij daarbij op.

  • De hoeveelheid mail neemt toe. Als mensen niet verwachten dat je reageert, zullen zij wellicht wachten met het sturen van een bericht. Bovendien genereren jouw reacties weer nieuwe e-mailtjes. Het voordeel is wel dat bepaalde werkzaamheden afgehandeld kunnen worden. Ook kun je bijvoorbeeld meer contact onderhouden met het thuisfront (zonder dure telefoonkosten te maken).
  • Draadloos Internetten is best prijzig. Je betaalt snel € 4 voor een half uur. Zou een Internetcafé goedkoper zijn? Het voordeel is wel dat je nergens hoeft te wachten (vooral op conferencies ontstaan tijdens pauzes lange rijen bij PC’s met Internettoegang). Soms -zoals op de Online Educa-  wordt draadloos Internetten op congressen gesponsord. Ook geef je in de tijd dat je Internet geen geld op andere plekken uit. Ik was gisteren bijvoorbeeld ongeveer € 8 euro kwijt voor een uur Internetten op de luchthaven. Als ik dat uur aan de bar had gezeten of was gaan winkelen, dan had ik mogelijk meer geld uitgegeven. Het valt me ook op dat je terugvalt in Internetgedrag uit de tijd dat je nog geen breedband verbinding had: berichten offline schrijven en vervolgens online versturen om kosten te besparen (zoals ik bijvoorbeeld met dit bericht doe).
  • Je bent intensief bezig met een congres. Daardoor is wat minder tijd voor luieren en sociale contacten (vooral voor luieren overigens). Dat is niet altijd goed.
  • Je kunt inderdaad op een goede manier zaken die je hebt gehoord uitwerken en er op reflecteren. Je hebt daarbij natuurlijk geen Internet nodig; een tekstverwerker of notitieblok is voldoende. Het voordeel is wel dat je via weblogs deze impressies en reflecties onmiddellijk kunt delen met anderen, zoals je collega’s. Zonder Internet zou dat niet mogelijk zijn. Een organisatie krijgt daarmee ook wat terug van een conferentiedeelname. Het is immers gemakkelijker om elke dag een korte impressie te schrijven, dan een uitvoerig verslag na afloop. Ook is het gemakkelijker voor lezers om elke dag een kort stuk te lezen, in plaats van een uitgebreid verslag dat vaak pas weken klaar is nadat het congres heeft plaats gevonden (als het überhaupt al gemaakt wordt). Feed readers maken deze bijdragen bovendien erg toegankelijk. Als ik leidinggevende was zou ik medewerkers pas toestemming geven om een internationaal congres bij te wonen als ze daar op korte termijn ook verslag van zouden doen (dat hoeft niet persé via een weblog hoewel dat medium uitstekend geschikt is om onmiddelijk verslag te doen). Vandaag trof ik iemand waarvan veel collega’s de Online Educa bezoeken. Volgens hem zou dat snel afgelopen zijn als de collega’s verplicht zouden zijn om over het bezoek een presentatie te verzorgen voor thuisblijvers.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *