Ik heb net het spreekuur bijgewoond dat Femke Halsema op Twitter houdt over de (voorlopig?) gestrandde formatie van Paars-plus (het spreekuur is nog niet afgelopen). Ik gebruikte Tweetdeck om zelf te reageren. Ik had de Twitter-pagina van Femke Halsema open staan om al haar reacties te kunnen volgen. Via Twittelator op de iPad probeerde ik de bijdragen met de afgesproken hasttag #tweetuur bij te houden. Een paar zaken viel me op:
- Er is massaal gereageerd, ook door Femke zelf.
- Het tweetuur weerspiegelde hoe Twitter zelf wordt gebruikt. Er zaten inhoudelijk prima bijdragen bij, maar ook vragen/opmerkingen die niets met het onderwerp van doen hadden of zelfs nauwelijks serieus te nemen waren. Ook werden sommige vragen vaker gesteld (het is ook niet te doen om alle bijdragen te volgen).
- Volgens mij had Femke Halsema geen ondersteuning bij het herkennen van patronen in de vragen. Zij reageerde op (veel) personen, maar minder op thema's. Volgens mij een punt van aandacht.
- Je kunt via zo'n Twitter-spreekuur heel veel belangstellenden betrekken bij -in dit geval- de kabinetsformatie. Dat is erg positief. Aan de andere kant kun je als politicus wel globale antwoorden geven, en daar mee weg komen. Femke Halsema liet duidelijk niet altijd het achterste van haar tong zien (ook wel logisch, natuurlijk). Bijvoorbeeld als gevraagd werd naar haar aanstaande advies aan de koningin. In een interview of debat is dat veel lastiger te omzeilen.
Petje af, dus, dat de politiek leider van GroenLinks het initiatief heeft genomen voor dit Twitter-spreekuur. Je leert pas de betekenis van social media kennen, door er mee te experimenteren.
Toch denk ik dat een spreekuur via videoconferencing in combinatie met een gemodereerde back channel (bijvoorbeeld met behulp van Twitter) beter werkt. Je kunt dan beter doorvragen, thematisch vragen behandelen en veel mensen het gevoel geven dat zij betrokken zijn bij het onderwerp.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Wilfred, heb je ook het Twitterinterview van Claudia de Breij gevolgd @cdbtwinterview met @jochemmyjer? #cbjm. Ik vind het zo storend dat iedereen gaat reageren en over geheel andere onderwerpen praat met dezelfde hashtag. Zouden we in de toekomst onze relaties gaan ‘intaken’ middels twittervragen :-). Ik heb het interview trouwens gevolgd met TweetDeck.
@Katinka van den Brink: nee, dat heb ik niet gevolgd. Ik herken het knelpunt dat je aanstipt. Je kunt vaker aparte back channel tools gebruiken, waar mensen zich voor moeten aanmelden (en je mensen ook kunt weren na waarschuwingen).
hoi.
Ik zou graag een e-mail sturen naar Femke Halsema.
Maar het e-mail adres dat ik van haar heb,ontvangt mijn mail niet..Wie kan me het mail adres van mevr Halsema geven? groet Lea
@lea teon. Zie http://groenlinks.nl/contact/publieksdienst