Word je ook zo moe van email? Alexandra Samuel wel. Zij pleit voor een heuse vendetta tegen email. De bestaande tips en strategieën om efficiënt om te gaan met email schieten volgens haar tekort. Het aantal ontvangen emails is Too Big For One Person (TB41P).
What matters is acknowledging that there is some threshold between an inbox that's acceptable and one that's TB41P. And for many of us, that threshold is drawing nearer, or already a distant smirch in the rear-view mirror.
De kosten van communicatie zijn bij email verschoven van de verzender (die een vraag of probleem heeft) naar de ontvanger (die opgezadeld wordt met werk). Samuel pleit daarom voor het herzien van de sociale conventie dat alle emails die om een reactie vragen, ook daadwerkelijk een antwoord verdienen. Het zou de ontvanger moeten zijn, die bepaalt of h/zij reageert op een mail. Dat zou via een auto-reply aangekondigd moeten worden.
Samuel gaat dit zelf proberen. Via de hash tag #TB41P kun je de ervaringen volgen.
Op zich herken ik het probleem. Ik heb voor mezelf ook besloten om niet meer altijd te reageren op elke persoonlijk geformuleerde vraag. Ik maak echter geen gebruik van een auto-reply. Dat genereert alleen maar nog meer mail. En spammers weten dan dat je mailadres nog in gebruik is. Conventies ontstaan immers ook uit gewoonte. Daar vertrouw ik op.
Daarnaast ben ik erg voor een verschuiving in communicatie-gewoonten (communication shift?). Korte vragen stellen via via snellere media als Twitter of Yammer, bijvoorbeeld. En persoonlijk (of via Skype) aanschieten.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
…en het zou ook al veel schelen als mensen stoppen met het eindeloos CC-en van mail. Ik herinner me een mail naar een collega die bij elk antwoord nieuwe namen toevoegde bij CC. 5 mails later telde ik 17(!) namen van mensen die getuige waren geworden van mijn discussie met die collega. Dat was het moment dat ik besloot hem niet meer te mailen maar gewoon te bellen (of langs te gaan.
Sinds die tijd heb ik me voorgenomen CC niet te gebruiken tenzij als kopietje naar mezelf (op een ander adres).
@André: klopt. Al is dit één van de maatregelen die volgens Samuel niet meer afdoende werken. Wat die collega deed, mag volgens mij zelfs niet.