Dit jaar maak ik voor de derde keer deel uit van de jury van de Nederlandse e-learning award. Dit jaar kennen we twee categorieën: voor best practice en voor innovatie. De genomineerden voor de e-learning zijn inmiddels bekend, en de volgende stap wordt binnenkort gezet. In deze blogpost wil ik terugblikken op het proces, zonder al te veel inhoudelijk in te gaan op het verloop (dat zou het vervolgproces immers verstoren).
- We zijn met zeven juryleden, die allen veel ervaring hebben met e-learning. Wij hebben individueel de schriftelijke aanvragen doorgenomen en de demo-omgevingen bekeken. Je krijgt daarmee een goed beeld van 'wat te koop is' op het gebied van e-learning. Erg informatief! Vervolgens hebben wij via conference calls onze individuele scores met elkaar vergeleken, en zijn wij tot een top 3 of 4 gekomen.
- Daarbij valt niet alleen de diversiteit aan technologie op, maar ook de verscheidenheid aan didactische aanpakken (variërend van drills tot co-creatie). Als juryleden letten wij bijvoorbeeld sterk op de relatie tussen leerdoelen en de gekozen oplossing.
- Wat mij ook is opgevallen, is dat wij met name bij de 'innovatieve award' tegen nogal wat technologische hobbels aanliepen. Je moest soms bepaalde zaken installeren, of je kon niet met een Mac inloggen.
- Het is een boeiend, maar arbeidsintensief proces. Ik heb zelf het gevoel dat het mij dit jaar 2x zo veel tijd heeft gekost, in vergelijking met verleden jaar. Hoe dat komt? Volgens mij doordat veel inzenders een video hebben gemaakt waarin zij de inzending presenteerden. Maar ook doordat je soms heel wat werk moest verrichten voordat je met de inzending aan de slag kon (technische hobbels). Verder koste het dit jaar ook meer tijd om een goed beeld van de inzendingen te krijgen.
- Wij hebben als jury nog nooit zo veel gediscussieerd als dit jaar. Dat komt o.a. doordat wij vanuit onze verschillende expertise en perspectieven soms verschillend tegen inzendingen aankeken. Andere jaren was dat minder het geval. Ik weet niet hoe dat komt.Doordat je met z'n zevenen bent, ontstaat m.i. toch een betrouwbaar en afgewogen beeld.
- De kwaliteit van de inzendingen vond ik over het algemeen goed, hoewel er belangrijke uitzonderingen bij zaten.
- Opvallend was dat een aantal best practices weinig kon aangeven met betrekking tot het aantoonbare resultaat.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie