Martijn van den Berg stelt in De verleiding van internet dat veel docenten zich ergeren als studenten internet gebruiken voor referenties. Boeken worden veel eerder als betrouwbare bron beschouwd. Martijn stelt daar terecht vraagtekens bij. Door de eeuwen heen zijn er immers heel wat onbetrouwbare boeken verschenen!
Boeken hebben volgens hem een groot nadeel als het gaat om de toegankelijkheid:
Het nadeel van boeken is dat het erg moeilijk is om specifieke informatie op te zoeken, omdat boeken uit veel meer pagina's staan, en dus meer informatie bevatten. Het is erg moeilijk om precies de informatie te vinden die je zoekt. Een boek heeft ten slotte niet de ctrl+F toets.
Volgens Martijn van den Berg zouden boeken daarom meer op internet gepubliceerd moeten worden.
Martijn geeft hierbij impliciet ook een groot voordeel van elektronische boeken aan. Je kunt er gemakkelijk specifieke informatie in opzoeken. Voor je algemene ontwikkeling is het daarnaast echter ook belangrijk om bepaalde boeken eens in zijn geheel te lezen. Daarnaast mag ik hopen dat studenten niet volstaan met 'internet' als referentie, en dat docenten ook niet-wetenschappelijke online referenties als waardevolle bron accepteren.
Zijn blogpost illustreert dat op het gebied van informatievaardigheden in de 21ste eeuw nog heel wat werk is te verrichten. Zowel aan de kant van docenten, als bij de lerenden.
Ik lees meestal met plezier Martijn's blogposts. Hij is één van de weinigen die vanuit het perspectief van de student reflecteert op het gebruik van ICT in het onderwijs.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Leuke blogpost, Wilfred! Misschien ben je geïnteresseerd in deze blogkermis: U gebruikt een internetbron: mag dat?
@Christian: dank voor de tip. Ik zal eens kijken.