Een beperking van Delicious (en hoe je daar mee om kunt gaan?)

Ik ben een fanatiek Delicious-gebruiker. Met behulp van deze tool kun je je favoriete websites met anderen op internet delen (social bookmarking). Een mooie, eenvoudige, web 2.0-applicatie, die je zonder veel moeite binnen het onderwijs kunt inzetten. Voor wie niet weet waar ik het over heb: bekijk dit verhelderende filmpje van dik 3 minuten.

Eén van de voordelen van Delicious was dat je websites voor anderen kon bewaren. Binnen Delicious kun je een netwerk van andere Delicious-gebruikers aanleggen. Als je een website opslaat, kun je ook gebruikers-namen aanklikken van diegenen die tot jouw netwerk behoren. Als je een site voor hen opslaat, dan zien zij deze site in hun Delicious-inbox staan. Vervolgens kunnen zij jouw suggestie negeren of deze ook toevoegen aan hun overzicht met favorieten.

Dat was een voordeel. Maar ik ben nu tegen een beperking aangelopen. Mijn netwerk bestaat uit een grote groep personen. De meesten ken ik niet persoonlijk. Ik heb wel het sterke vermoeden dat zij allen in (t)e-learning geïnteresseerd zijn. Als ik een link met deze groep wil delen, dan moet ik vele namen aan klikken. Ik kan helaas geen groep selecteren. Dat is al niet zo handig.

Bovendien -zo ontdekte ik deze week- stelt Delicious grenzen aan het aantal trefwoorden dat je aan een link kunt toekennen. En een naam in je netwerk wordt beschouwd als een trefwoord. Ik had onlangs meer dan vijftig namen (en trefwoorden) aangeklikt. Dat pikte Delicious niet. Vervolgens moest ik een aantal de-selecteren.

Helemaal niet handig :-(. Op deze manier kost social bookmarken veel tijd.

Ik heb daarom met mezelf afgesproken om selectief te zijn met het aanklikken van namen. Gelukkig is er een prima alternatief om toch favorieten met anderen te delen.  Delicious heeft namelijk een andere optie waarmee je snel en gemakkelijk kunt zien welke websites iemand bewaart: een RSS-feed (deze is van mijn Delicious-pagina). Je kunt dan zelf beslissen welke favorieten van anderen jij wilt opslaan.

Werkt als een trein. Met behulp van enkele RSS-feeds van anderen ben ik bijvoorbeeld op het spoor gekomen van verschillende interessante websites. Echt een aanrader.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. Ik gebruik die for: functie heel weinig, enkel om tussen mijn eigen accouns een onderscheid te maken en hier en daar voor een collega. Ik veronderstel dat RSS en subscriptions (netwerken) de rest maar moeten doen, en wie ‘mijn’ delicious serieus wil gebruiken, zal die weg wel vinden…(ik zeg/mail /blog het hen eigenlijk)… Binnen sociale netwerken (facebook, hyves..) kan je ook een widget of badge aanmaken die je nieuwe linken toont, geïntereseerden zullen ’t wel vinden…

  2. Ik gebruik voor het ontdekken van nieuwe interessante websites de subscriptions van delicious. Daarvan kun je ook een feed laten binnen komen in je rss-lezer. Op die manier krijg je van ieder ingegeven trefwoord de nieuwe bookmarks van alle delicious-gebruikers.
    Maar wellicht is dat wat jij ook bedoelt.
    Werkt als een trein. 🙂

  3. Misschien een omweg, maar je kan je Delicious links ook autotweeten. Ik doe het via Friendfeed maar allicht kan het ook anders.
    Als je dan een specifieke Twitter user account daarvoor aanmaakt (of zelfs voor allerlei syndicatie, gecombineerd), is het opnieuw aan de anderen om te beslissen of ze die Twitter account willen volgen.
    Voordeel is: ze hoeven niet naar je RSS lezer te navigeren, nadeel is dan weer de omweg en het feit dat jij niet zelf beslist naar wie één en ander heen gaat.
    Ach, ik heb gewoon je Delicious feed al lang in mijn subscriptions zitten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *