EduApps op stick

Eindgebruikers krijgen steeds meer zeggenschap over de technologie die zij willen gebruiken, en kunnen daar steeds gemakkelijker zelf keuzes inmaken. Deze 'democratisering van de technologie' wordt onder meer mogelijk gemaakt doordat je steeds meer applicaties vanaf een USB-stick kunt gebruiken. Je hoeft dus geen toestemming meer te vragen om een bepaalde applicatie te mogen gebruiken, en je hebt geen lokale beheerder nodig om programma's voor je te installeren.

EduApps is een initiatief van JISC Regional Support Centre Scotland North & East waar je meer dan 90 open source en freeware applicaties vindt, die je uitsluitend via een USB-stick kunt gebruiken. De applicaties zijn onderverdeeld in AccesApps, LearnApps (voor lerenden) en TeachApps (voor docenten).

Ik kende dit initiatief nog niet, ook al lijkt het al een tijdje te bestaan(ik kende wel onder meer PortableApps). Belangrijke beperking: de applicaties draaien uitsluitend onder Windows.

Ik raad gebruikers overigens wel aan om met ICT beheer te communiceren over het gebruik van dergelijke applicaties. Als eindgebruiker heb je niet altijd zicht op de gevolgen voor de bandbreedte en beveiliging. Maar wee, de systeembeheerder die hel en verdoemenis afroept over de enthousiasteling die binnen het onderwijs applicaties op een usb-stick wilt inzetten….

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

5 reacties

  1. Mooi initiatief en prima tip!
    “applications which can be entirely used from a USB stick” vertaal jij met:
    applicaties, die je uitsluitend via een USB-stick kunt gebruiken.
    Ik zou zeggen dat het gaat om applicaties die direct vanaf usb stick gedraaid kunnen worden zonder dat installatie op de computer noodzakelijk is. Uitsluitend zou inhouden dat ze alléen vanaf usb stick te gebruiken zijn en dat is natuurlijk niet zo.
    Wat betreft die bandbreedte denk ik dat het wel meevalt, want ik zie er geen programma’s als Skype tussen staan.
    “Uitsluitend voor Windows..” Tja, enig idee waarom niet zo’n pakket wordt samengesteld voor het Mac OS? En hoe belangrijk is die beperking? Enig idee hoeveel scholen en eindgebruikers met wat anders werken dan Windows?

  2. @Willem: entirely en exclusively door elkaar gehusseld. Het einde van het schooljaar nadert. Mijn opmerking mbt bandbreedte etc slaat niet op de applicaties van deze site, maar geldt in het algemeen. Wat betreft de Mac: ik weet niet of dit bij een Mac kan. De Apple rukt overigens op in het onderwijs.

  3. Bij een Mac kan dit ook prima hoor. Als je dan maar Mac versies van de apps gebruikt. In deze lijst bijvoorbeeld worden voor veel apps zowel de Win als Mac versie vermeld. Op je USB stick zetten (of je iPod HD, of je PDA) en klaar ben je.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *